ALTERNATIV ENERGI: Niels Jensen, Ejdrup ved Nibe, har købt en husstandsvindmølle og her dermed fået en grønnere profil.
Niels Jensen fik for et par år siden installeret jordvarme som så mange andre. Og han fik sig lidt af en overraskelse, da elregningen kom og viste et forbrug på over 20.000 kilowatttimer.
Samtidig kom regeringen med et udspil, der gjorde, at det var muligt at købe overskydende strøm tilbage fra nettet til samme pris, som man havde solgt det til.
Derfor besluttede Niels Jensen at investere i en husstandsvindmølle, så han kunne lave strøm selv.
- Jeg er ikke speciel grøn, men jeg vil alligevel gerne var miljøansvarlig og reducere CO2 kvoten. Det er blandt andet også derfor, jeg valgte jordvarme, fortæller han.
En rigtig vindmølle
Han stillede en række krav til vindmøllen, og valget faldt på en Iskra R9000, der forhandles i Jylland af Danfyret i Aars, der udover vindmøller forhandler en lang række alternativer til opvarmning med kul, gas og olie
- For det første skulle jeg have klare beviser for, at den ikke larmede. Derfor besøgte jeg en demo-mølle i Nørager. Jeg ville også have, at den havde tre vinger. Ellers bliver det usymmetrisk og dermed forvirrende at kigge på. Desuden skulle vinden ramme vingerne og ikke tårnet, som jeg har set på andre modeller. Det mener jeg, er det mest rigtige, siger Niels Jensen, der endte med at vælge Iskra-møllen på 15 meter i højden.
Tårnet til møllen produceres i Tarm i Vestjylland, mens selve møllen kommer fra England.
Generer ikke nogen
- Den er faktisk næsten usynlig og uhørlig. Den larmer ikke mere end en opvaskemaskine, siger Niels Jensen, der har placeret møllen således, at den knap kan anes fra gårdspladsen.
- Hvis man måler støjen, så er vindstøjen faktisk kraftigere, fortæller han.
Møllen er grå.
- Den er malet efter samme princip som militærfly, så den falder i ét med himlen, fortæller Frank Mortensen fra Danfyret.
Han mener, at der burde laves flere og flere af de små husstandsvindmøller.
- Ud på vandet med de store vindmøller, og flere af de små møller på land. De generer ikke nogen, siger han.
Leverer halvdelen af energibehovet
Møllen hos Niels Jensen blev sat op i februar måned og har indtil videre produceret 4.500 kilowatttimer.
- Men det er i en forårs- og sommerperiode, hvor det ikke blæser så meget, siger Niels Jensen, der forventer en årlig produktion på mellem 10.000 og 12.000 kilowatttimer.
Han fører logbog over møllens ydelse, så han kan se sammenhængen mellem vindhastighed og ydelse.
- Der er jo ikke rigtig nogen facts endnu, så det er lidt spændende at følge, siger han.
Der har været stor opmærksomhed omkring den nye vindmølle. Der har været holdt åbent hus, så interesserede kunne komme og se møllen.
- Der var omkring 80 mennesker, som kom fra hele Vendsyssel, fortæller Niels Jensen, der også oplever, at der kører nogen forbi flere gange om ugen for at se møllen.
Behov for mere alternativ energi
Danfyret oplever også en stor interesse for vindmøllerne. Ikke mindst på dyrskuerne i Hobro og Hjørring, hvor de har været udstillet i år.
- Der kommer mere og mere fokus på møller måned for måned, og generelt er myndighederne positivt indstillet overfor dem, når de skal gives landzonetilladelse, fortæller Frank Mortensen.
Det glæder ham, for han mener, at der skal gøres noget mere ved de alternative energiformer.
- Vi kan bare ikke blive ved med at fyre med olie, gas og kul. Det får en ende, siger han.
Lørdag den 17. september fra klokken 10 til 20 holder Dantorvet energidag på Valkyrievej 10 i Østrup ved Aars. Dantorvet er den samlede betegnelse for Danfyret, Dantørv, Danporten, Dan Mini Agro og Dantørv Variant Trailercenter,
Her vil der være fokus på virksomhedens fyringsanlæg til biobrændsel, der findes i flere forskellige modeller og størrelser lige fra privatboligen til industrien. Derudover præsenteres Iskra husstandsvindmøller samt solvarme til elproduktion og opvarmning af vand.
Samtidig fejrer Dantorvet, at de har udvidet med ny butik, kontor og udstilling, og her kan man se både fyr og porte i funktion, mens virksomhedens øvrige produkter også udstilles. Der vil både være strøelse lige fra spåner til tørv og rapshalmpiller, trailere og Dan Mini Agro traktoren, der fås med et væld af redskaber, samt hestebokse.
Dantorvet, der i dag ejes af Carsten Nørgaard og Frank Mortensen, har nu alt 2000 kvadratmeter lager og butik.
Nyheder på vej
De to slog virksomhederne Dantørv og FM Energisystemer sammen sidste år, og fejrer således også det første år som makkerpar under navnet Dantorvet.
- Det er en stor styrke, at vi har slået os sammen. Vi har udvidet vores forretningsområde, og vi har hinanden at sparre med, siger Frank Mortensen, der også glæder sig over den synergieffekt virksomhedens produkter har på hinanden.
Dantorvet har ansat en alt-mulig-mand, som fra foråret tilbyder vejservice med vejhøvl samt plæneservice i grønne områder og haver, og de får granitskærver i big bags ind i sortimentet.