L&F-formand: Grøn Vækst og Grøn Vækst 2.0 er to vidt forskellige ting

Grøn Vækst 2.0 har givet landbruget skattelettelser, fokus på faglighed gennem faglige arbejdsgrupper og løftet om en konkurrenceevneanalyse, fastslår Niels Jørgen Pedersen.

Landbrug & Fødevarer vasker ikke hænder, når organisationen i sit medlemsblad slår fast, at man fra Grøn Væksts spæde begyndelse har talt landmandens sag.

Det slår Landbrug & Fødevarers formand, Niels Jørgen Pedersen, fast overfor Effektivt Landbrug.

- Det er rigtig skidt, at Grøn Vækst 2.0 hedder noget med Grøn Vækst. Grøn Vækst 2.0 var startskuddet til de ændringer, vi siden har fået gennemført og efterfølgende vil have gennemført. Desværre sker der en masse misforståelser i den sammenhæng.

- Grøn Vækst 2.0 var nemlig, som Michael Brockenhuus-Schack efterfølgende slog fast, et vendepunkt i forhold til det makværk, den første Grøn Vækst-plan var, fastslår Niels Jørgen Pedersen.

Det sker som en kommentar til Effektivt Landbrugs weekendudgave, hvor landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug kritiserer Landbrug & Fødevarer for at være sovset ind i Grøn Vækst.

Tre plusser i Grøn Vækst 2.0
Men den kritik afvises fuldstændig af Niels Jørgen Pedersen.

- Grøn Vækst 2.0 betød blandt andet, at der blev nedsat faglige arbejdsgrupper, som med faglige argumenter har sikret, at vi fik en udsættelse fra oprindeligt 2015 til 2027 til at opfylde målet i Vandrammedirektivet. Præcis som i andre lande, forklarer Niels Jørgen Pedersen.

- Med Grøn Vækst 2.0 fik vi samtidig skattelettelser på produktionsjord og løfter om en grundig konkurrenceevneanalyse af landbrugets forhold. Det er de tre hovedpunkter i det, der kaldes Grøn Vækst 2.0. Men desværre er der en masse misforståelser, fordi folk ofte tror, Grøn Vækst og Grøn Vækst 2.0 er det samme. Det er det ikke. Vi er ikke i mål med Grøn Vækst. Men Grøn Vækst 2.0 er startskuddet til at få ændret det makværk, som den oprindelige Grøn Vækst var, siger Niels Jørgen Pedersen.

Skal stå sammen
Niels Jørgen Pedersen påpeger samtidig, at Landbrug & Fødevarer i organisationsbladet LandbrugsAvisen har fremlagt en »hvidbog«, hvori der redegøres for forløbet omkring hele tilblivelsen af Grøn Vækst - set med organisationens øjne.

En Grøn Vækst-proces han betegner som ekstremt lukket.

- Jeg er ærligt talt skuffet over de angreb, som Flemming Fuglede Jørgensen retter mod Landbrug & Fødevarer. De er usaglige, urimelige og bidrager ikke med noget som helst konstruktivt. Jeg appellerer til, at vi i landbruget står sammen i stedet for at spilde tiden med at skyde på hinanden. Det tjener ikke noget formål. Og lad mig lige understrege én gang for alle – mit job som formand handler om at skabe de bedst mulige rammer for medlemmerne. Det er det, jeg arbejder for hver eneste dag, understreger Niels Jørgen Pedersen.

Læs også