S: Der bliver ikke tid til at gennemgå alle vandløb

Flere V-politikeres melding, om at de vil skrotte vandplanerne, er noget populistisk valghejs, lyder det fra Mette Gjerskov, miljøordfører hos Socialdemokraterne.

V-politikernes tilbagetog over for de vandplaner, som de selv har været med til at udarbejde, får hårde ord med på vejen af den socialdemokratiske miljøordfører, Mette Gjerskov.

Flere venstrefolk, blandt andet Kristian Jensen og Ellen Thrane Nørby, har i denne uge selv taget gummistøvlerne på og været i markerne for at besigtige vandløb, da der især er problemer med klassificeringen.

Det ser nemlig ud til, at der i vandplanerne er klassificeret alt for mange vandløb som naturlige og ikke som modificerede, og det har indflydelse på, hvordan de skal vedligeholdes.

Eva Kjer Hansen, som selv i sin tid som fødevareminister var med til at udarbejde Grøn Vækst, har sågar talt for, at man helt dropper vandplanerne og begynder forfra.

Havner i »EU-spjældet«
Bliver det en socialdemokratisk ledet regering efter 15. september, så skal man dog ikke regne med, at det sker.

- Jeg hører venstrefolk sige lige nu, at de vil skrotte det hele og starte forfra. Det tager flere år, og det kan vi simpelthen ikke. Så havner vi jo i »EU-spjældet«.

- Nej, det vil være decideret uansvarligt, lyder det fra Mette Gjerskov, der betegner venstrepolitikernes udmeldinger, som noget populistisk valghejs.

- De har haft 10 år til at lave det her. Nu kommer valget, og så stiller de sig op i gummistøvler ude på markerne. Hvor var de henne, da det skulle laves, lyder det.

Der er fejl
På et punkt er hun dog enig med venstre-politikerne. Der er nemlig masser af fejl i vandplanerne.

Hun fortæller, at alle jo har hørt om håbløse fejl, som vandløb, der løber gennem stuehuse og landingsbaner. Samtidig kender hun også selv til vandløb, der helt tydeligt er kunstige eller stærkt modificerede, selvom de er klassificeret som naturlige.

- Selvom vi ikke har været med i processen, og ikke ved, hvad der konkret ligger over på ministerens bord, så er der ikke tvivl om, at der er nogle fejl i vandplanerne. Når vi kommer til at sidde i Miljøministeriet, så vil vi gennemgå bunken. Der vil sikkert også indgå noget om klassificering, og det er klart, at vi vil prøve at reparere på det mest håbløse, siger Mette Gjerskov.

- Men at tage alle vandløb og sige, at vi starter fuldstændig forfra med klassificeringen. Det kan vi jo ikke nå, siger hun.

Læs også