Nattefrosten i begyndelsen af maj var hård ved de danske vinavlere.
- Det ser ikke alt for godt ud. Et par nætter med frost i begyndelsen af maj har ramt hårdt hos vinavlere både i Danmark og Tyskland. I nogle regioner regner man med, at 50-90 procent af knopperne er ødelagt.
- Her kørte jeg i to tidlige morgener rundt i vinmarken med tågesprøjten – for at sprøjte vand på planterne og for at holde luften i bevægelse. Det reddede noget, men nogle sorter har det ikke så godt. Jeg vil tro, at 30-35 procent her hos os har fået frostskade. I øvrigt led planterne også lidt under frost i efteråret.
Prøv
Effektivt Landbrug Digitalt
- 10 uger for 10 kr. pr. uge.
Du får fuld adgang til alt indhold på effektivtlandbrug.dk.
- Vinens knopper har tre faser. Den primære knop, som bliver til de største druer med det største udbytte. Hvis den bliver ødelagt – for eksempel af frost – er der en sekundær knop, men den giver mindre og senere udbytte. Sidste chance er den tertiære knop, men den giver intet udbytte og har kun til opgave at sikre vinstokkens overlevelse.
Største avler
Det fortæller Fyns største vinavler, Jan Nyholmgaard, der sammen med sin hustru, Dina, i 2007 begyndte at plante vinstokke på parrets ejendom i Marslev på Østfyn.
I dag har Nyholmgaard Vin på en sydvendt skråning tilplantet et areal på 4,5 ha med 11.000 vinstokke – hovedparten med grønne druer af sorterne Solaris, Ortega, Orion, Villaris og Mertzling og resten med blå druer af sorterne Cabernet Cortis, Leon Millot og Rondo.
Nyholmgaard Vin producerer først og fremmest hvidvin, men også rødvin, rosévin og mousserende vin (»champagne«). Dina og Jan Nyholmgaard passer stort set hele produktionen selv og er for nylig blevet færdige med at tappe årgang 2010 af hvid, rosé og mousserende vin samt 2009-årgangen af rødvin på flaske.
Jan Nyholmgaard blev i marts i år valgt som den første formand for den nye organisation, Danske Vingårde, der tæller godt 60 kommercielle vingårde i Danmark.
Vin-årets gang
Bortset fra en kort periode i januar giver vingården arbejde til Dina og Jan Nyholmgaard stort set året rundt.
- Vi starter i december med at vinterbeskære, og det varer ca. to en halv måned, fortæller Jan Nyholmgaard. Så skal vinstokkenes grene bøjes ned og gøres fast til de nederste bæretråde. Samtidig begynder ukrudtet at gro. Vi sprøjter en gang om året med ukrudtsmiddel, og senere sprøjter vi med svovl mod svampeangreb. Der er kun to produkter, som må bruges mod skimmel og meldug. Ud over svovl er der Dithane, som må bruges mod vinskimmel.
- Samtidig skal sidste års vin tappes på flasker, etiketteres og kommes i kasser. Og så starter salgsarbejdet forfra igen over for kendte restauranter og nogle få forhandlere. I år har vi lavet ca. 7.500 flasker af hvid, rosé og mousserende samt lidt rødvin.
- Imens gror det ude i marken. Vi skal sørge for, at planterne gror imellem de udspændte tråde, og vi kører med græsklipper og rækkefræser. I blomstringsperioden håber vi på tørt vejr. Vin er selvbestøvende, og dårlig blomstring giver lavere udbytte.
Høst med maskine
I juli og august trimmes løvvæksten med maskine. Efter tre uger skal der fjernes blade i druezonen, så druerne kan få luft og solskin. Alt i alt er der arbejde hele året – inklusive åbent i gårdbutikken hver torsdag eftermiddag kl. 16-19.
- I oktober kommer høsten, fortsætter Jan Nyholmgaard. Vi høster druerne med en høstmaskine, vi har købt brugt i Frankrig. Vi strækker høsten over ca. seks dage, så vineriet kan følge med. Her bliver druerne afstilket og presset. Dina passer pressen, og det er vigtigt, at druerne bliver presset så hurtigt som muligt. Mosten kommer i tanke, og næste dag tilsætter vi gærkultur, der omdanner mostens sukker til alkohol.
- Gæringen varer to-tre uger. Med et køleanlæg holder vi temperaturen nede på ca. 14º C - idet en langsom gæring bevarer mere af vinens aroma. Efter gæringen følger en del andre processer, blandt andet nedkøling til plus 1º C over tre-fire uger. Desuden skal vinen stikkes om ca. tre gange i løbet af vinteren for at fjerne snavset bundfald. Omkring april er vinen færdig og klar til at blive tappet på flasker. Og da er vi allerede godt i gang med den næste årgang, slutter Dina og Jan Nyholmgaard.