UV-belyst vand forbedrer hvalpevelfærd

Kemikaliefri vandrensning, som er kendt fra mange andre erhverv i fødevarebranchen, har også gavnlig effekt på mink, viser erfaringer fra en sydjysk farm.

Trivslen blandt hvalpene har ifølge minkavler Allan Gadeberg Jensen taget et kvantespring i løbet af det seneste års tid, hvor han har haft særlig fokus på forbedring af vandkvaliteten i sine stalde ved Bække i Sydjylland.

Han allierede sig med sin gode ven, elektrikeren Nicky Henriksen, der driver enmandsfirmaet NHTec i Brørup, og de installerede en demo-model af et vandrensningsanlæg baseret på UV-lys.

- UV-rensningsmetoden går ud på at pumpe vandet forbi en lyskilde med UV-lys. Lyset dræber bakterier og andre uvelkomne mikroorganismer, og allerede efter en halv time i brug viste en prøve af vandet, at kim-tallet var faldet fra 4100 til 230, forklarer Allan Gadeberg Jensen, der tilføjer, at hele hans vandingsanlæg to uger tidligere var blevet renset med klor.

Fedtede hvalpe
Allan Gadeberg Jensen har siden, han overtog sine forældres gård og minkfarm i 2006, døjet med højt kim-tal i minkenes vand, og det er gået ud over hvalpene:

- De var fedtede, havde mavekneb, og der var tendens til kannibalisme. Men disse problemer stoppede bare sådan hér, lige efter at UV-systemet blev monteret, siger Allan Gadeberg Jensen og understreger med et fingerknips. Ud over bedre helbred er dyrenes tilvækst også øget, siden UV-vandet begyndte at strømme gennem vandrørene.   

Fedtede hvalpe og kannibalisme opstår ifølge minkavleren, hvis dyrene ikke vil drikke nok væske. Men ligesom mennesker har mink heller ikke den store lyst til at drikke vand, der enten lugter eller smager forkert.

Desinficerer uden kemi
Også her er UV-lys til vandrensning en fordel, pointerer Pernille Snitkjær, som i sit handelsfirma A3N i Haderslev netop er begyndt at forhandle UV-anlæg fra den tyske producent Purion:

- UV-lyset desinficerer vand uden brug af kemikalier, og virkningen er uafhængig af temperatur og pH-værdi, samtidig med at det ikke går ud over kvaliteten ved for eksempel at påvirke smag eller lugt, forklarer hun.

Purions UV-lys er for længst blevet installeret i både kvæg- og svinestalde, samt fødevareproduktioner som mejerier, bryggerier og slagterier, hvor det ligeledes er med til at holde produktionsapparaterne sterile.

Forleden blev Allan Gadeberg Jensen den formentlig første minkavler, der fik installeret et Purion-anlæg til sin produktion. Hans erfaringer med demo-UV-modellen er så gode, at han nu har valgt at satse helhjertet på den kemikaliefri vandrensning. Efter det første år med demo'en er kim-tallet faldet fra de nævnte 4100 til 110.

 

Læs også