Super sunde Simmental

MÆLKEPRODUKTION: For over 20 år siden startede Gunner Sørensen med at krydse sine SDM malkekøer med Simmental. I dag har sønnen overtaget, og kunne ikke drømme om andre racer.

Gunner Sørensen købte i 1972 Janum Østergaard i Janum ved Brovst i fri handel. Dengang bestod besætningen udelukkende af SDM køer, men en tur til Schweiz gav ham modet på at krydse sine SDM køer med Simmental.

I dag har sønnen Jess Sørensen overtaget og har en næsten ren Simmental malkebesætning.

Jess Sørensen er meget glad for sine køer. Han hjælper maksimalt tre til fire kalve til verden om året. Resten af køerne kælver selv uden de mindste problemer.

- Dyrene er meget rolige og snakkesaglige, fortæller Jess Sørensen om sin besætning, som til tider dog kan være lidt stædig.

Generationsskifte
I 1999 kom sønnen Jess Sørensen og hans kone Tanja Sørensen med i et I/S, og i sommeren 2003 overtog de gården sammen. Om de skulle skifte race kom aldrig på tale.

- Simmental er simpelthen sådan nogle dejlige køer, fortæller Jess Sørensen, som nu har 65 store, hvide og rødbrune damer gående i stalden.

Det allerbedste ved Simmental er, at han stort set aldrig har dyrlægen på besøg.

- Det er ikke så meget på grund af regningen, men mere glæden over altid at se en sund besætning i sin stald, siger Jess Sørensen, som stort set ikke kender til klovproblemer i sin besætning

- Det er en meget mere robust ko med mere rene lemmer, men selvom sundheden er i top, må man tænke på sin egen sikkerhed, når man går blandt dyrene.

- Det er nogle store dyr, vi arbejder med, konstaterer Jess Sørensen, som godt kan føle sig lidt lille, når en ko på 900 kilo kommer og vil kløes i panden.

- De giver selvfølgelig ikke så meget mælk som SDM og andre racer, fortæller Jess Sørensen om besætningen, der har en mælkeydelse på 7.500 kilo EKM.

Mælken leveres til Arla med en fedtprocent på 4,20 og en proteinprocent på 3,40.

Kun få ulemper
Om sommeren kommer alle Simmentalerne ud i den friske luft.

- Køerne kommer på græs i foråret og går ude indtil midt i oktober, fortæller Jess Sørensen, hvis køer er ude næsten 20 timer i døgnet i sommerhalvåret.

- Køerne kommer lige ind for at blive malket og få lidt kraftfoder, og så vil de ud igen, siger han.

Malke-simmentalerne fodres med græsensilage, roer, hø og kraftfoder. Køerne fodres lidt atypisk overhoved ikke med majs.

- Jeg tror, majs kan være skyld i mange sygdomme, og samtidig kan jeg ikke forstå de folk, som siger, det er besværligt at dyrke roer, siger Jess Sørensen, som ikke ser mere arbejde i roer end majs.

Og køerne er oven i købet helt vilde med roer.

Sælger kvier til levebrug
Jess Sørensen har for nylig haft besøg af en hollænder, som gerne ville købe kvier af ham.

- Nu er vi ved at have så mange kvier, at det er muligt at sælge nogle til eksport, fortæller Jess Sørensen, som håber på at kunne sælge mellem otte til ti kvier videre til levebrug om året.

Læs også