Stor efterspørgsel efter juletræer

Der er stor travlhed hos landets juletræsproducenter. Europa efterspørger juletræer som aldrig før, oplyser branchevirksomhed.

Hos Europas største udbyder af nordmannsgran-juletræer, Green Team Group med hovedkontor i Sdr. Omme, er optimismen stor.

Her i starten af april måned er der i koncernen solgt cirka 760.000 nordmannsgran-juletræer.

Det er dobbelt så mange, som man havde solgt på samme tidspunkt sidste år og cirka 40 procent af det forventede salg i 2011. Det oplyser koncernen i en pressemeddelelse.

Arealet er faldende
Green Team oplyser, at siden 2005 er det samlede produktionsareal for juletræer i Danmark faldet med 29 procent, samtidig med at efterspørgslen er steget. Det er medvirkende til god afsætning og høje priser.

- Samtidig mærker vi hvert år en stigende interesse fra de store kæder for at gå endnu mere ind i juletræssalget. Vi forudser, at der vil ske en stigning i deres andel af salget fra 35 procent i dag til 75 procent i 2020, siger Green Team Groups administrerende direktør, Peder Østbjerg, og tilføjer at han forventer, at markedet udvides fra cirka 70 millioner træer i år til 85 millioner træer i 2020. Blandt andet i kraft af vækst i Østeuropa.

Langsigtet produktion
Interessen for juletræsproduktion har været stor, men produktionen er en langsigtet investering og skal, for at møde fremtidens krav, etableres i store enheder. Ifølge Peder Østbjerg er der kun få landmænd, der har nyetableret juletræsproduktion.

- Jeg er dog ikke i tvivl om, at den efterhånden voldsomme efterspørgsel på juletræer vil give fornyet interesse hos landmændene og pengeinstitutterne, med årlige afkast ved juletræsproduktion på kroner 15.000 - 30.000 pr. hektar, siger han.

 Han mener samtidig, at det nu er tid til at få etableret en brancheforening.

- Det er afgørende for juletræsproducenterne at skabe en stærk brancheforening, som formår at markedsføre produkterne professionelt med højt fokus på etik og miljø igennem anerkendte certificeringer og dokumentation.

- Branchen som helhed skal styrkes og professionaliseres igennem kommunikation, rådgivning, forskning og politisk interessevaretagelse. Gør vi ikke det, mister vi måske fremtidige markeder, siger Peder Østbjerg.

Læs også