Svineproducenter danner stort indkøbsselskab

200 større svineproducenter står bag et nyt indkøbs- og handelsselskab, som blandt andet skal levere soja direkte fra Sydamerika.

Tre landmandsejede indkøbs- og handelsselskaber har netop dannet et nyt selskab, BNP Supply A/S, for at kunne købe grovvarer billigere.

Cirka 200 svineproducenter står bag BNP Supply, der er en overbygning på de tre indkøbsselskaber B2B Bonus amba, Agro Nord amba og Agro Partnere A/S. De 200 svineproducenter står for 15 procent af den samlede svineproduktion og har et årligt indkøbsbehov på i alt 1,1 milliard kroner.

Ifølge formanden for BNP Supply, svineproducenten Jørgen H. Rasmussen, Haderslev, vil det nye selskab købe større mængder hjem end de tre selskaber kan hver for sig. Formålet er dels at presse leverandørerne yderligere på prisen, dels at undgå fordyrende mellemled, for eksempel ved at lade selskabet hente hele skibsladninger med sojaskrå direkte hjem fra Sydamerika.

- Vi vil få brug for en skibsladning med 20-40.000 ton sojaskrå cirka en gang om måneden, fortæller Jørgen H. Rasmussen.

Besparelsespotentialet vil han af forretningsmæssige grunde ikke fortælle offentligt. Nødvendigheden af selskabet lægger formanden dog ikke skjul på.

- Konkurrencesituationen på grovvaremarkedet i Danmark er blevet forværret de sidste par år i og med, at der er blevet færre udbydere. Selskaber, som vi tidligere handlede med, er i dag ude af markedet, som i stedet er domineret af to store spillere. Det har vi kunnet mærke i form af dyrere varer, end vi ellers ville kunne have fået, siger Jørgen H. Rasmussen.

Overskud af anlæg
Sideløbende med udviklingen i grovvarebranchen har svineproducenterne haft meget dårlige indtjeningsforhold, hvilket har motiveret dem til at søge efter muligheder for at minimere omkostningerne til grovvarer, fortæller han.

- Dertil kommer, at vi kan se, at mange af de anlæg, som de danske grovvarefirmaer har erhvervet i forbindelse med de senere års overtagelser og fusioner, sandsynligvis ikke er afskrevet endnu. Disse omkostninger skal fordeles på kunderne, og det ønsker vi ikke at deltage i, siger Jørgen H. Rasmussen, som vurderer, at der er en overskudskapacitet af grovvareanlæg i Danmark.

Jørgen H. Rasmussen, der også er formand for Agro Partnere A/S, understreger, at han ikke vil nedgøre den måde, de danske grovvarefirmaer driver deres forretning på.

- Vi håber stadig på et samarbejde med grovvarefirmaerne som hidtil, pointerer han.

Tre havne i spil
I øjeblikket forhandler BNP Supply med tre danske havne om at kunne tage egne skibe hjem med importerede foderstoffer såsom solsikke og sojaskrå. De tre havne er Kalundborg, Fredericia og Aarhus, som har tilstrækkelig dybde i havnen.

Udfordringen for BNP Supply A/S er blandt andet at få logistikken til at hænge sammen økonomisk, idet svineproducenterne bag selskabet bor over hele landet.

Ifølge Jørgen H. Rasmussen vil BNP Supply kun handle varer i de tilfælde, hvor det kan betale sig. Med andre ord skal selskabet ses som et supplement til de allerede etablerede tre indkøbsselskaber. Til gengæld er BNP Supply klar til også at købe gødning, såsæd, planteværn og olie, hvis det er rentabelt. Selskabet vil desuden involvere sig i afsætning af afgrøder. BNP Supply vil ikke gå ind på detailmarkedet i Danmark, oplyser Jørgen H. Rasmussen.

Bestyrelsen bag BNP Supply består af de tre formænd og de tre direktører i selskaberne B2B Bonus amba, Agro Nord amba og Agro Partnere A/S.

Læs også