Spisekartofler til Rusland - kunstgødning til Danmark

Danske spisekartofler boomer i Rusland, der til gengæld sammen med andre østlande er blevet store leverandører af konkurrencedygtig kunstgødning til danske landmænd.

Danske kartofler efterspørges i Rusland for tiden. Og det er ikke små mængder, det store land mod øst aftager. I dag lastes det russiske fragtskib Rubyn færdigt med i alt 800 ton spisekartofler, der allerede 50 timer efter vil ankomme til Rusland. Og det er familievirksomheden Egsgaard Agro i Give, der står bag forsendelsen af de mange kartofler, der oprindeligt udgjorde hovedaktiviteten i virksomheden.

I dag er det i endnu højere grad kunstgødning i form af NPK gødning og salg af flydende ammoniak til konservering af halm, der er blevet hovedforretningen, og salget af kunstgødning til danske landmænd sker fra flere producenter østpå.

- Tidligere hed vi jo Egsgaard Kartoffelcentral, men salget af kunstgødning og andre områder indenfor landbrug betød, at vi tog navneforandring til Egsgaard Agro, forklarer Erhardt Egsgaard, der ejer virksomheden.

Tillige ejer han og driver landbrug med 200 hektar ved ejendommen i Give samt 2.200 hektar i Polen fordelt på flere ejendomme i Stettin-området.

Gang i gødningen
De sidste par år har været rigtig gode for Egsgaard Agro på gødningsmarkedet.

- Efter 2008 og 2009 er vi gødningsmæssigt, kommet rigtig godt med, og det har vist sig, at der var plads til os på markedet, forklarer Hans Peter Egsgaard, der som navnet antyder er i familie med Erhardt Egsgaard, der er hans far.

Hans Peter Egsgaard oplyser, at kunstgødningen kommer fra flere producenter i Rusland samt flere østeuropæiske lande som Polen og Litauen.

Gødningen transporteres både med bil og skib, mens kartoflerne primært sejles ud.

- Vi har fået et godt samarbejde med Kolding Havn og Svane Shipping her, men benytter også andre havne i Danmark, forklarer Hans Peter Egsgaard, der tilføjer at kartoffelskibet i denne uge i Kolding er det 9. skib siden juni 2010.

Læs også