Ikke alle når at høste roerne

Nykøbing F. Sukkerfabrik har afsluttet kampagnen. De resterende sukkerroer skal afleveres til Nakskov Sukkerfabrik, men de vanskelige vejrforhold afspejles i roernes optagning og renhed.

Jørn Dalby, der er formand for Danske Sukkerroedyrkere, skrev i fagbladet »Sukkerroenyt« i december sidste år, at der i disse dage bliver ydet en ekstra indsats fra alle roedyrkere og vognmænd. Det er stadigvæk tilfældet.

Vejret driller, og markerne er meget våde. I sidste ende betyder det, at ikke alle får taget de sidste roer op, fortæller han.

- Der er nogle, som kæmper en brav kamp i øjeblikket. Der bliver høstet over hele linjen. Sukkerfabrikken i Nakskov fik forleden 10-12.000 ton roer. Men det går langsomt, og vejret hjælper ikke til, fortæller Jørn Dalby.

Kører i døgndrift
De sidste roer, som Nykøbing F. snittede i forrige uge, var ikke rene, og den samme situation ser man i Nakskov.

- Selvom roeoptagerne kører i døgndrift, er det med nedsat kapacitet. Der er meget vådt på markerne. Der skal ikke komme mere nedbør. Hverken sne eller regn. Fabrikken i Nakskov bliver ved så længe, der kommer roer ind, og som det ser ud i øjeblikket, skal vi køre en uge endnu, forklarer Jørn Dalby.

Den værste kampagne i mange år
Uanset hvad vejret byder på i de kommende dage, er der ingen tvivl om, at denne kampagne har været den dårligste i årtier.

- Konsekvenserne kan jeg ikke udtale mig om, men der vil være arealer, der er så fugtige, at der ikke bliver høstet på dem. Hvem det i sidste ende vil gå udover, ved vi ikke endnu. Denne høst er værre end sidste år, og vi skal tilbage til 1960’erne for at finde en tilsvarende dårlig sæson.

- Der har gennem det meste af ugen været mangel på sukkerroer, og roeoptagningen har været nedsat til 40 procent af det normale niveau, supplerer Jørn Dalby.

Hen over lørdag og søndag begyndte der at komme roer til fabrikken i Nakskov. Men at vejret har besværliggjort høsten, kan ses på sukkerroerne. Der er meget bladmateriale på roerne, hvilket giver en del ekstraarbejde, og forsinker processen.

Læs også