To gazellepriser til Østdanmark

To af årets seks gazellepriser gik til Knud Knudsen fra Errindlev på Lolland i kategori »planteproduktion«, mens Jan Larsen fra Gundslev Maskinstation på Sydsjælland løb med prisen i »andre virksomheder«.

Knud Knudsen fra Lolland er en glad, men ydmyg mand i disse dage. 7. december modtog han den fornemme gazellepris i kategorien planteproduktion med sukkerroer og en flot fremgang på hele 143 %.

- Jeg synes først og fremmest, at det er en er naturlig udvikling for en virksom, men jeg blev da overrasket, da de ringede fra Landcentret ved Skejby. Det var helt vildt, fortæller Knud Knudsen, der nu er i fuld gang med årets roehøst.

- Det er ikke et mål i sig selv bare at have vækst. Jeg startede i 1986 med min mor og far med 20 hektar. I dag er der 215 hektar, og jeg har forpagtet 235 hektar. Det drejer sig også om samarbejde og ikke bare at udvide, siger han.

Knud Knudsen taler ikke så meget om kåringen, men nævner nogle af de årsager, der måske kan være grunden til hans fremdrift.

Ikke alene om det
Et af delmålene har været, at han gerne ville have en fast medarbejder.

- Det fik jeg får to år siden. Han hedder Kim Rasmussen, og vi har et rigtig godt makkerskab. Den sparring, vi har, er vigtig. Jeg tror ikke, det er godt at gå for meget alene, vurderer Knud Knudsen.

I år har han 103 hektar med sukkerroer og en turnusordning med fem andre gårde.

- På den må holder vi hele tiden roeoptageren i gang. Der er nemlig et tab på sukkeret i roen, hvis de ligger for længe i kule, og det undgår vi på den her måde. Nu er vi nok til at køre dem direkte på fabrikken. Det er en win-win situation for alle. Vi får det optimale ud af roerne, der kun er en time undervejs, hvilket fabrikken er glad for. Så min fremgang er bestemt også takket være den hjælp, jeg får fra mine omgivelser, hvor vi har et rigtig godt samarbejde. Og der er i den forbindelse et socialt fællesskab, der er rart at være en del af, understreger han.

Trekløveret
Jan Larsen fra Gundslev Maskinstation på Sydsjælland løb med prisen i »andre virksomheder«. Og han er glad for hæderen, men kendte inden nomineringen ikke meget til gazelleprisen.

- Jeg vidste godt, der var noget, der hed en gazellepris, men ikke ret meget mere end det, fortæller han.

Hans vækst er på 303 %. Og fremgangen kan han godt se, men tager det stille og roligt, siger han.

- Det er da gået ok, men jeg har ikke gjort noget særligt. Jeg har fået et godt samarbejde med et par store gårde, og så er vi tre, der har slået os sammen. Det er Henrik Strange, Hans Stausholm og mig. Vores gårde er cirka lige store. Jeg har omkring 130 hektar, og gennem vores samarbejde arbejder vi på 600 hektar, forklarer han.

Godt samarbejde
For fire år siden solgte Jan Larsen sin mejetærsker og samarbejdspartnerne deres roeoptagere.

- På den måde passer de mit korn med deres maskiner, og jeg passer deres roer. Vi sprøjter dog hver for sig. Det fungerer godt, og vi kommer i det hele taget fint ud af dem med hinanden. Faktisk så meget, at vi ses privat, fortæller Jan Larsen.

Lokalt samarbejde og hjælp på tværs af gårdene er blandt de tiltag, som Jan Larsen finder nyttige og fornuftige.

- Det handler ganske enkelt om at finde ud af det indbyrdes. Vi har ikke regnet på det, men jeg tror endda, at vores maskinomkostninger er blevet lidt mindre. Det rokker dog ikke ved, at vi alligevel ville forsætte, som vi gør nu. Det er det bedste.

Læs også