Overgaard Gods tester elpriser på auktion

For landmænd med store forbrug af elektricitet, er der penge at spare ved at sætte leverancen på auktion. Overgaard Gods er begejstret for muligheden.

- Det var mere vildt end jeg havde forestillet mig – rigtigt spændende faktisk. Jeg havde forestillet mig, at de måske gav et enkelt bud, hvis de så, at de for eksempel var på andenpladsen, men de bød jo helt vildt, siger Karsten Roslev, godsfuldmægtig på Overgaard Gods ved Mariager.

Overgaard Gods satte i oktober 2010 deres el-indkøb på auktion hos el-auktionshuset Get Through Power.

Det gjorde de på trods af, at de egentlig ikke havde forventninger om nogen markant besparelse. Overgaard Gods handler deres el til spotmarkedspriser og dermed er gevinsten ved at sætte deres elforbrug på auktion begrænset. Spotpriserne følger den pris, der, time for time, sættes på el-børsen Nord Pool, så der er ikke de samme potentielle besparelser i auktionen, som hvis man går efter at indgå en fastpris kontrakt.

Sparer på faste tillæg
Der, hvor Overgaard Gods kunne hente en gevinst ved auktionen, var udelukkende på det faste tillæg til den altid meget svingende spotpris, men det dæmpede ikke Karsten Roslevs interesse.

- Konceptet var nyt og proaktivt og Hanne Kjærskov (direktør i Get Through Power) er en ildsjæl, fuld af gå-på-mod, så vi besluttede at give det en chance, siger Karsten Roslev.

Overgaard Gods fastsatte dato og tidspunkt for auktionen inde i det virtuelle auktionshus og gav dermed alle elselskaberne automatisk besked om auktionens afholdelse og desuden adgang til de detaljer om godsets forbrugsstørrelse, placering af målere og ønsket kontraktform, som auktionshuset havde uploadet.

På dagen for auktionen loggede Karsten Roslev på auktionshuset fra sin computer og fik der igennem adgang til at følge med i alle elselskabernes bud på kontrakten og forsøg på at opnå en førsteplads på auktionen.

- Det er en spændende måde at gøre det på, siger Karsten Roslev.

- Man kan frit sidde og følge med i, hvad de enkelte selskaber byder undervejs i processen, og så er det rart, at man stadig frit kan vælge, når auktionen er slut.

Kan vælge frit                            
El-køberen er ikke forpligtet til at tage det billigste bud. Er der er et firma, som man ikke ønsker samarbejde med, eller omvendt et firma, som man meget gerne vil samarbejde med, men som måske ikke leverer den billigste pris på auktionen, står det stadig køberen fuldstændig frit at vælge til eller fra blandt buddene.

Desuden er der altid den mulighed, at man kan vælge at forkaste alle bud, hvis man ikke mener, at de budte priser lever op til forventningerne.

- Det er åbent og frit, og der er ingen forpligtelse som sådan, siger Karsten Roslev og nævner, at han også synes, at konceptet rummer den fordel, at man som virksomhed faktisk tvinger sig selv til at sætte sig ned og tænke over energiforbruget og over hvilke alternative muligheder der findes. Auktionen har givet Overgaard Gods’ hidtidige måde at indkøbe el på, konkurrence.

- I anden runde kom prisen 30 procent ned i forhold til første bud, og så der er altså rigtig mange penge at spare, siger Karsten Roslev.

Læs også