Danish Crown-vækstplan skal sikre fremtid

Tilgangen af 1 mio. årssvin i sommer dannede fundament for flot regnskab i slagterikoncernen Danish Crown, der ser lys forude. 25 mio. svin skal slagtes i 2015, og omsætningen skal op på 60-70 mia. kr.

Der var levende lys på bordene og en overvejende tilfreds stemning i salen, da slagterikoncernen Danish Crown i går afviklede sit repræsentantskabsmøde på Værket i Randers.

Og der var en bagtanke bag de levende lys i salen. Der er nemlig lys forude, pointerede både formand Niels Mikkelsen og adm. direktør Kjeld Johannesen.

- Vi har lagt en strategi. En vækststrategi - DC 2015 - som har til formål at sikre en bedre balance i virksomheden og øge vores konkurrencedygtighed. Vi skal desuden være mindre konjunkturfølsomme og være i stand til at give vore andelshavere et attraktivt afkast, I kan leve af, sagde Kjeld Johannesen til repræsentantskabet.

Vækst i udlandet
Ledelsen understregede, at den vækst, der skal ske frem mod 2015, i høj grad skal ske i udlandet. Og der skal opsøges nye markeder, ligesom markedsandele i vækstlande som Kina skal øges betydeligt.

- Vores mål er, at vi skal nå en omsætning på 60-70 mia. kr. i 2015. Og vi vil udnytte vores kapacitet hjemme og ude og nå op på at slagte 25 mio. svin. Cirka 15 mio. af disse skal være danske svin. Resten skal være svin fra landene omkring os - herunder lande som Tyskland og UK. Vi skal samtidig øge indsatsen for at styrke vore mange mærkevarer. Vi skal være først og stærkest på produkterne, pointerede Kjeld Johannesen.

Ingen råvarer - ingen DC
Men uden råvarer fra landmændene, er der ingen virksomhed - ingen Danish Crown.

- På et tidspunkt manglede vi 14 procent af svinene, for at vi kunne udnytte vores kapacitet. Det gjorde ondt. Og det mærkede I på afregningen, fastslog Kjeld Johannesen, mens Niels Mikkelsen fortsatte:

- En massiv indsats for at få svin tilbage til vores virksomhed gav resultat fra midtsommeren. Vi har fået, hvad der svarer til 1 mio. slagtesvin på årsbasis tilbage. Og det har dannet fundamentet for et flot årsresultat på 1.648 mia. kr.

Men skal vores vækststrategi blive en realitet, skal vi have tilført kapital. Derfor har vi besluttet os for at danne et aktieselskab. Nu skal vi bruge de næste måneder på at finde ud af præcis, hvor kapitalen skal komme fra? Hvem der skal bestemme? Osv.

Flere i repræsentantskabet roste ledelsen for et flot resultat, og salen godkendte en efterbetaling på 95 øre pr. kg til slagtesvineandelshavere, 75 øre til soandelshavere,  og 1,25 kr. til kreaturandelshavere. Pengene vil være til disposition den 9. december.

Læs også