- I er som cykelsporten

Landbrugserhvervets image minder lidt om professionel cykelsports, mener én kommunikationsrådgiver. En anden peger på pelsdyravlernes konsekvente holdning over for brodne kar som en vej ud af imagekrisen for svineproducenterne.

Der skal renses ud i landbruget, hvis erhvervets image skal forbedres.

Det vurderer tre kommunikationseksperter, som Effektivt Landbrug har bedt om at komme med råd til, hvordan erhvervet kan komme ud af sin imagemæssige krise. Et image, som tirsdag aften igen blev afprøvet i DR1's program Kontant om forholdene i dansk svineproduktion.

- Hvis dansk svineproduktion skal forbedre sit image, handler det først og fremmest om at få grundlaget for, at der kan opstå kritik, bragt i orden, vurderer Kasper Westphal Pedersen, kommunikationsrådgiver i kommunikationsvirksomheden Operate.

Han sammenligner erhvervets imagesituation med den, cykelsporten befinder sig i.

- Der er mange i professionel cykelsport, som arbejder på at komme doping til livs. Men lige så snart en cykelrytter som Contador bliver mistænkeliggjort, konsoliderer det vores billede af, at det nok alligevel er en bundkorrupt sport, siger han.

Lær af pelsdyravlerne
Rådgiver Jess Myrthu,  Jøp, Ove & Myrthu, er inde på samme boldgade:

- Det er for vagt blot at sige, at »det er vi også imod«, når der dukker historier op om dyrevelfærd i pressen. Det må have nogle konsekvenser, ellers virker det utroværdigt, siger han og fremhæver pelsdyravlerforeningens kommunikation.

- Pelsdyrforeningen viste, at der var konsekvens, da den meldte ud, at avlere, der havde problemer med dyrevelfærden, skulle ud af erhvervet, konstaterer Jess Myrthu.

Reagér skarpt
Kommunikationsrådgiver Jeppe Søe vurderer, at landbrugserhvervet er i så dyb krise, at det er på tide at spørge klart: Er der brug for landbruget eller ej i Danmark?

- Som det er nu, lægger politikerne flere og flere forhindringer i vejen for erhvervet. Det er kujonagtigt at udsulte erhvervet på den måde, og dét må landbruget reagere skarpere på, mener Jeppe Søe.

Læs også