Gasser ganske ufarligt op i marken

En sidegevinst ved indførelsen af de skrappe emissionskrav til store dieselmotorer er nu dukket op. Med katalysator-rensning af udstødningsgassen har motorkonstruktørerne fået lejlighed til at optimere brændstofforbruget på de nyeste motorer.

Står det til Case IH ledelsen, der ved gårsdagens europæiske pressemøde nær Prag i Tjekkiet, bør landmændene takke de europæiske myndigheder for skrappe krav til emissionen fra store traktorer.

- Brug en euro på katalysatortilsætningsmidlet AddBlue og spar op til syv euro i brændstof for samme arbejde i marken.

Bag udsagnet ligger den positive konsekvens af de stigende krav til rent udstødningsgas, som de europæiske myndigheder nu kræver af traktorer med effekter over 200 hestekræfter. Kravene, der indtil årsskiftet skal opfyldes, benævnes Tier III og strammes altså næste år til Tier IV, hvor der skal ske yderligere reduktion i udledningen af især de farlige nitrøse gasser, såkaldte NOx-gasser.

Topmodeller fornyes
I hele Case IH traktorprogrammet fra Puma-serien over Magnum og op til de allerstørste, henholdsvis den store knækstyrede Case IH Steiger 600 og de mere kendte Quad Trac bæltetraktorer, lægges der nu motorer med en SCR catalysator system.

Hermed følger den verdensomspændende traktorkoncern trop med flere andre traktorfabrikanter og indfører en praksis, hvor der i fremtiden kommer til at stå en tank med AddBlue ved siden af dieseltanken i maskinhuset.

AddBlue tilsætningsstoffet er en slags ureaopløsning, der efterbehandler udstødningsgassen og efterlader helt uskadeligt fri kvælstof og vand til miljøet. Når det samtidigt øger effekten på motoren, skyldes det populært sagt, at der nu er fuld frihed til at optimere alle punkter i en dieselmotor. Herved kan brændstofudnyttelsen pr. ydet hestekraft øges med op til 15 procent og dermed skabe en reel brændstofbesparelse for det udførte arbejde i marken.

Ifølge importøren, Case IH Danmark, vil de nye motorer være i traktorprogrammet fra årsskiftet.

Læs også