Vejret med i lommen

VEJRUDSIGT: Planteavler og planteavlskonsulent har etableret sin egen vejrstation, så han kan få præcise vejrmeldinger for det område, han bor i, uanset hvor han er.

Planteavlskonsulent og planteavler Mogens Steenholt Mogensen bor på Norddjursland i byen Voer. Derfra er der ikke langt til Mariager med færgen, og området er således et grænseland mellem Nord- og Østjylland.

Derfor vidste han aldrig, om han skulle rette sig efter vejrudsigten for det ene eller andet område, når han skulle tage beslutninger om driften af de 300 hektar, han driver i et I/S sammen med sin nabo samtidig med, han arbejder som planteavlskonsulent i Agri Nord i Aars. 

Desuden oplevede han, at de gængse vejrmeldinger var meget upræcise. Det irriterede ham så meget, at han investerede i sin helt egen vejrstation. En Davis Vantage Pro.

- Det er både hurtigere og mere lokalt end DMI, siger han.

Tager vejret med sig
Vejrstationen sidder på skorstenen, og i haven står en censor, der måler jordtemperatur og bladfugt, altså dug. Det er vigtige oplysninger blandt andet omkring høst og majssåning.

Vejrstationen er trådløs, og informationerne sendes hvert fjerde sekund via en antenne til Mogens Steenholt Mogensens hjemmeside voervejr.dk, så han altid er opdateret på den aktuelle vejrsituation.

Der er omkring 110 brugere dagligt, men er der ekstremt vejr på vej, så stiger interessen. Den dag, der har været flest, var der 1100 brugere.

Mogens Steenholt Mogensens kan også tjekke informationerne fra sin mobiltelefon. Det er en stor fordel, når han for eksempel skal beslutte, om han skal køre hjem og fylde sprøjten igen, eller om han skal stoppe og dermed spare en dårlig sprøjtning på grund af for meget vind.

Fem dage frem
Mogens Steenholt Mogensen har også investeret i et amerikansk program til computeren, så han kan lave en fem-døgnsprognose.

Programmet henter information fra 1500 vejrstationer og lufthavne rundt omkring i verden.

- Prognosen er mere præcis end DMI’s, oplever han.

Han tilbyder at sætte systemet op for andre. Det er en forholdsvis lille investering, mener han, på 12.000 kroner inklusiv moms.

- Investeringen øger chancen for at træffe den rigtige beslutning i marken, siger han.

Systemet er solgt til både en lystbådehavn og rådgivningsfirmaet LRØ i Horsens.

Alle går op i vejret
Men det er nu mest for sin egen skyld, at han har vejrstationen.

- Jeg er interesseret i vejret, siger landmanden og planteavlskonsulenten, der også følger med i vejret hjemme i Voer, når han er på ferie fra sit eget landbrug og jobbet hos Agri Nord.

- Jeg kender ingen landmænd, der ikke går op i vejret, siger han.

Læs også