Til fest på Christiansborg

LAND-LIVE: Stemningen var i top da Dodo & the Dodos spillede op for de omkring 1.750 deltagere til årets Land-Live, der denne gang foregik på Christiansborg ved Ørbæk.

Landmænd forstår at feste. Derom er de færreste landmænd vist selv i tvivl, og da Dodo & the Dodos optrådte Land-Lives store telt i Herrested forrige fredag aften, da gik det også op for sangerinden »Dodo«:

- I forstår at feste, lød det begejstret fra bypigen Maria Charlotte Gad, alias Dodo Gad, midtvejs under koncerten, og efter at publikum nærmest havde fået den store teltdug til at løfte sig, da de skrålede med på blandt andet »Vågner i natten«.

Det årligt tilbagevendende arrangement foregik i år hos mælkeproducenterne Gitte og Carsten Hedegaard, Christiansborg, Herrested ved Ørbæk. Hermed kom gårdens omkring 400 SDM-køer og syv malkerobotter til at danne rammen om det store og flotte arrangement, der i år trak 1.750 deltagere til huse.

Moderne landbrug er fabrikker
Adgangsvejen til festteltet var en spadseretur ad køernes foderbord i den ene kostald, og både før under og hele aftenen var der lejlighed til at gå en tur i stalden og blandt andet tage Lely-malkerobotterne i nærmere øjesyn. Det var noget, som mange benyttede sig af, og noget som både vagte forundring og betagelse.

- Det er utroligt, hvad der er sket siden jeg var barn, lød det blandt andet fra Søren Johannesen. Han er født og opvokset på Solhøjgård, Ørbæk, som han ejer i dag. Der har dog ikke været landbrug på gården, siden han var barn, så for ham var det noget af en »øjenåbner« at være på besøg på et moderne landbrug.

- Det er jo blevet fabrikker, siger han.

- Det er jo ikke landbrug i dag. Moderne landbrug er fabrikker, fastslår han igen. Han pointerer dog samtidig, at man nok ikke skal ønske sig tilbage i go'e gamle dage, men glæde sig over, at meget af det tunge arbejde er forsvundet med industrialiseringen.

Landbruget valgt fra
Selvom Søren Johannesen er landmandssøn og bor på sit fødehjem, så er landbruget et bevist fravalg fra hans side.

- Det skulle man jo finde ud af, dengang man var 17 år, og det var ikke noget for mig. Jeg bor der, men jorden er lejet ud til nogle fåreholdere, som hvert år holder Ørbæk Marked, så det foregår rent faktisk på min jord, smiler han.

Søren Johannesen følges med sin kammerat John Christiansen, der også er født på en gård i området, men som heller ikke har haft med landbrug at gøre siden.

- Mine forældres gård var faktisk nabogård hertil, og den blev købt op af familien her for en del år siden. Jeg kender dem også lidt, og så synes jeg det kunne være sjovt at komme og se gården, fortæller han.

Til næste år afholdes Land-Live hos Sophia og Palle Bjerggaard Hansen i Såderup ved Ullerslev (en halv snes kilometer fra Christiansborg). Her er der en malkekvægbesætning på omkring 200 jerseykøer.

Læs også