Danske grise vender igen trynen mod DC

Producenter af slagtesvin henvender sig i stigende antal til Danish Crown for at blive leverandører til slagteriet.

Danske slagtesvin vender nu igen trynen mod Danish Crown efter et par svære år. Grisene og DC er dermed igen tilbage på slagtesporet i hjemlandet.

I flere år har Danish Crown måttet modtage verbale og økonomiske tærsk af både ejere og forhenværende leverandører, men nu vender leverandørerne igen tilbage til DC, og flere udvider produktionen.

Store producenter opgiver Tyskland
Ifølge underdirektør Vagner Bøge er det overvejende større producenter, som vender tilbage efter et udlandseventyr i Tyskland, da den tyske notering ifølge underdirektøren ikke er konkurrencedygtig i øjeblikket.

- Mange er på vej ud af deres kontrakter i Tyskland og melder sig ind hos os. Så det er mange store producenter, som har taget den beslutning, fordi det ikke er længere er så attraktivt at levere til Tyskland. De har nu valgt os som fremtidig samarbejdspartner, lyder det fra Vagner Bøge.

Han oplyser videre, at de hidtidige leverancer til Tyskland udgør langt den største del af stigningen, men DC laver også en del aftaler med nye leverandører, som hidtil har leveret til private danske slagterier.

Øget konkurencekraft via DC Future
- Vi er mere konkurrencedygtige blandt andet i kraft af DC Future. Det betyder så også, at hidtidige leverandører til private slagterier kommer til os. Det er ofte mindre producenter med måske tre fire eller fem tusinde slagtesvin om året, siger han.

Vagner Bøge nævner også en tredje gruppe, som har fået ny luft med den øgede optimisme i branchen i kraft af den forbedrede notering på svinekød:

- Vi har leverandører til Danish Crown, som enten øger produktionen eller starter op igen efter en pause med ledig kapacitet, siger Vagner Bøge, som i den forbindelse understreger at DC har pligt at aftage grisene, selv om leverandørerne en periode har droslet ned.

Lavere puljenotering
Vagner Bøge påpeger puljenoteringen som en væsentlig årsag til den øgede produktion. Puljenoteringen lå tidligere højere eller på højde med den beregnede notering. Nu er puljenoteringen derimod lavere til gavn for danske producenter.

Af konkurrencehensyn ønsker han dog ikke at oplyse, hvor stor tilstrømningen er.

Om det eksempelvis drejer sig om én eller to millioner svin årligt eller cirka 10 procent af DC´s nuværende produktion meldes der således intet om.

Vagner Bøge gør opmærksom på, at DC har ledig kapacitet at trække på. Dermed indebærer udvidelsen af leverandørkredsen og de flere slagtninger ikke øgede udgifter til øget kapacitet.

Læs også