Kølebrønd til døde dyr reducerer regningen fra Daka

NYHED: En kølebrønd fra Daka til døde dyr udløser 30 procent i rabat på afhentningsgebyret. Ingen lugtgener og opsamling fra flere ejendomme, er blot nogle af de øvrige fordele ved kølebrønden.

Daka Bio-Industries har udviklet en stor kølebrønd, som giver landmanden en opbevaringsmulighed, der skjuler de døde dyr og samtidig holder kadaverne friske indtil afhentning. Det oplyser Daka i en pressemeddelelse.

- På den måde generer kadaverne hverken landmanden, naboerne eller forbipasserende. Samtidig slipper landmanden for at tilmelde et enkelt dyr til afhentning, når det dør eller aflives, oplyser Daka.

Landmænd med kølebrønd giver nemlig Daka mulighed for at afhente de døde dyr efter deres egen transportplan. Derved opnås en optimering af transporten samtidig med en miljømæssig fordel, fortæller Daka, som samtidig får kadavere, der er mere friske.

Penge i kølebrønden
Ifølge Daka skulle der være en økonomisk fordel for de landmænd, der erhverver sig en kølebrønd, idet Daka giver 30 procent rabat på afhentningsgebyret, hvis man opbevarer sine kadavere i en kølebrønd.

Efter afprøvning og justering af 10 prøve-brønde er man hos Daka ikke i tvivl om, at man har fundet den rigtige måde at opbevare, håndtere og transportere de råvarer, der er grundlaget for Daka Bio-industries.

- Jeg sidder i arbejdsgruppen med kølebrøndene og har selv testet en på min ejendom. Og det er dejligt for både mig, min familie og de ansatte at gå rundt om ejendommen uden at se en død gris, siger svineproducent Erik Krabbe fra Jerslev i Nordjylland. Han driver en ejendom med 900 søer og produktion af smågrise. Og han er ikke i tvivl om kølebrøndens fordele.

I stedet for at skulle tilmelde dyrene til afhentning senest 24 timer efter de er konstateret døde eller aflivet, som reglerne er i dag, kan man med en kølebrønd, nøjes med at få dyrene afhentet helt op til hver sjette uge.

30 procent rabat
- I og med at vi kan planlægge vores ture rundt i landet selv, kan vi tilbyde landmændene en rabat på hele 30 procent på afhentningsgebyret. Samtidig ser vi, at landmænd med en kølebrønd undgår fordærvelsesgebyr, fremhæver konsulent Jens Jørgensen fra Daka, der konkluderer, at brønden er en gevinst for både landmand og Daka.

- Landmanden sparer penge, tid og får mindsket lugtgenerne. Daka sparer store transportomkostninger og letter miljøet for en del CO2, siger Jens Jørgensen.

Rabatten på de 30 procent betyder for Erik Krabbes vedkommende, at anskaffelsesprisen på 60.000 kroner for brønden er betalt hjem efter tre år.

Brønden vil koste ham årligt mellem 800 og 1.000 kroner ekstra i strøm, vurderer man hos Daka.

Fælleseje
Jens Jørgensen har netop af Fødevarestyrelsen fået at vide, at der vil blive åbnet for muligheden om at flere ejendomme kan levere døde dyr til en kølebrønd.

- Der er flere modeller i spil. Men den mest realistiske vil nok være den, at en landmand med flere ejendomme nu må samle døde dyr fra alle ejendommene og lægge dem i én fælles kølebrønd, siger Jens Jørgensen.

Han regner med, at det allerede vil blive offentliggjort i en bekendtgørelse i løbet af foråret 2010.

En anden positiv tilkendegivelse fra myndighedernes side er ifølge Jens Jørgensen, at det i en kølebrønd er tilladt at opbevare døde dyr i op til seks uger. Som det er i dag, skal et dyr være tilmeldt til afhentning inden 24 timer efter det er konstateret dødt eller aflivet.

013-18-ef

Læs også