En høj svinepris sammen med et gunstigt bytteforhold til foder og en lav rente, vil give svineproducenterne det historisk bedste år i år, mener ekspert.
Svineproducenterne vil i 2010 opleve det bedste år hidtil - historisk set.
Det forudsagde Chefanalytiker Svend Jørgen Jensen, Finanshuset Demetra, for en forsamling på omkring 100 svineproducenter, der i går var mødt op til et møde arrangeret af LVK Svinedyrlægerne Syd.
Grunden til Svend Jørgen Jensens optimisme skyldtes især en forventning om en historisk høj svinepris i kombination med et historisk godt bytteforhold til foder og en lav rente.
- Lige nu er den amerikanske svinepris 11,40 kroner omregnet. Det går knap så godt for den tyske svinepris, men den må også komme op på grund af det store spænd, der i øjeblikket er til den amerikanske svinepris, sagde Svend Jørgen Jensen.
Han påpegede endvidere, at den høje amerikanske svinepris uvægerligt vil give Danish Crown fordele på eksportmarkederne, hvor de også får mulighed for en højere svinepris, der i sidste ende kan komme den danske notering til gode.
De svineproducenter, der i dag selv eksporterer sine svin, vil hurtigst opleve de gode priser, mens de svineproducenter, der får slagtet herhjemme, må vente på, at priserne også slå igennem på det danske marked, oplyste chefanalytikeren.
På et møde for svineproducenter i Kongenbro i går redegjorde Svend Jørgen Jensen for konjunkturer, og hvordan han forudsiger, renter priser på råvarer og meget, meget mere, på baggrund af historiske data.
De fleste finansfolk forudsiger en snarlig stigning i renten, men det er Svend Jørgen Jensen altså ikke enig i.
- Jeg mener, at renten vil forblive lav de næste par år, men vi kan også risikere at den måske først stiger om ti år, sagde han.
- Når jeg er i tvivl om det, så skyldes det, at hjælpepakker skaber underskud i statskassen, og det skal jo tages det sted fra, så det skal tages fra forbrugerne, og så bliver væksten ikke så høj, og så udskydes opsvinget, påpegede han.
Plejer at have ret
Svend Jørgen Jensen begyndte mødet ved at slå fast, at økonomi ikke er nogen videnskab, og at 9 ud af 10 af bankfolkenes forudsigelser ikke passer.
- Det må I huske, når I ser sådan en økonom tårne frem på skærmen, sagde han.
- Jeg plejer at have ret, og det er jo et problem for de andre, men jeg har jo heller ingen skjult dagsorden, sagde chefanalytikeren, der flere gange bragte smilet frem hos de omkring 100 fremmødte svineproducenter.
- Landmænd er født med et spekulationsgen, og har de ikke det fra starten, så får de det indopereret, sagde Svend Jørgen Jensen, der i øvrigt frarådede landmændene at forsøge sig.
- Lad være med det, tordnede han. På markedet findes der verdens dygtigste spekulanter, der bruger hele dagen på det. Hvordan kan I så tro, at I kan vinde over sådan nogle som mig. Der er kun 10 procent, der tjener penge på det, så I er dømt til at tabe, fastslog han.
Konen klogest
Desuden slog han fast, at konen er den klogeste af de to køn. De er de mest rationelle. Mænd er dømt tabere, når det kommer an på økonomien, sagde han.
Endelig sagde han, at det er nu, hvor konjunkturerne er i bund, at man skal købe jord.
- Landmænd er vilde med jord. Det giver en vis anseelse at have mange hektar, har jeg fundet ud af. Det er nok ligesom med de mange skorstene på stuehusene før i tiden, sagde han med et smil på læben.