Vandingssæsonen er begyndt

VAND: Der er ikke kommet meget nedbør siden jul, afgrøderne viser allerede behov for vanding, vurderer planteavler ved Løgstør, som ikke vil risikere at komme for sent i gang.

Jorden er allerede ganske tør mange steder, og de første vandingsmaskiner er allerede i sving.

Planteavler Hans Jørgen Østergaard i Vilsted ved Løgstør begyndte at vande frøgræsset lørdag den 24. april, og om mandagen blev vandingsmaskinerne også sat i gang i vinterrapsen.

- Der er ikke kommet ret meget nedbør i foråret. Jorden er relativ tør, og planterne har behov for vanding, vurderer han.

Hans Jørgen Østergaard gætter på, at der siden jul kun er kommet 70 millimeter nedbør i form af sne og regn i Vesthimmerland.

- Der er nok nogle, som synes, at jeg er lidt tosset, men jeg tror, at vi skal begynde nu. Hvis det er tørt, og varmen pludselig kommer, er vi bagud fra starten, mener han.

Hans Jørgen Østergaard, som driver 600 hektar varieret jord, ved erfaringsmæssigt, hvor hurtigt det kan gå galt, hvis han kommer for sent i gang.

- For tre år siden begyndte vi med at vande frøgræs først i maj. Det var for sent, og det kunne ses på afgrøderne hele sommeren, forklarer han og tilføjer, at temperaturen dog også var højere dengang end nu.

Rajgræsset fik 30 millimeter vand i perfekt vandingsvejr. Det var vindstille, der var kommet en eller to millimeter nedbør og luftfugtigheden var høj.

Læs også