Curlingkamp i Centrovice

lang debat: Der blev sendt mange sten over isen under den halvanden time lange debat om både interne foreningsforhold og landbrugets alvorlige økonomiske situation ved generalforsamlingen, der havde samlet 450 deltagere i Dalum Landbrugsskoles idrætshal.

- Det gælder om at sætte den rigtige sten efter strategiske overvejelser.

Formanden Niels Rasmussen brugte taktikken fra curling-konkurrencerne ved vinter-OL for at symbolisere landboforeningens interessevaretagelse, da han afrundede sin beretning på Centrovices generalforsamling i forrige uge.

- Undervejs kan det være fristende med stor kraft at skyde modstanderens sten ud af huset (den runde ring på curlingbanen, red.), men hvis det samlet set efterlader ens egen sten ubeskyttet og væk fra centrum, har vi gjort det dårligt.

- Det kan modsat også være, at man kommer til at støde enkelte af ens egne sten ud af huset, men vinderen er den, som ved spillets slutning har den bedst placerede sten, pointerede formanden.

Guarder
En af aftenens ivrige debattører, Torben Povlsen fra Sentved, der på vegne af en gruppe medlemmer havde indsendt et forslag om at vente med overflytningen af personale til Vissenbjerg, før afdelingen i Ringe er solgt, (forslaget var imidlertid ikke godkendt til dagsordenen på grund af fem manglende underskrifter, red.) var ikke sen til at bruge billedet fra curling-verdenen:

- Niels, der er en taktik i curling, som hedder at sætte en guarder foran målet, der så beskytter de andre for at komme i mål. Har bestyrelsen sat en sådan guarder, som beskytter os som forening i at komme i mål, og som de ikke vil fjerne? Det er vigtigt, at vi tør bringe alle sten i spil, få ryddet op og så komme i mål.

Retorikken er vanskelig at tage fejl af. Både Torben Povlsen og flere andre blandt de ikke mindre end 450 deltagere ved generalforsamlingen i Dalum Landbrugsskoles idrætshal skød flere gange efter bestyrelsen og ledelsen for at få løsnet op for den dårlige stemning, som efter deres udsagn både findes blandt personalet og i medlemskredsen.

- Der skal være mest mulig fokus på os medlemmer og vor situation, og vi skal være stærke i vor rådgivning i foreningen. Det er afgørende, at butikken fungerer, og derfor skal organisationen tilpasses på alle niveauer. Det er ikke tid for luftkasteller, og derfor skal ingen flyttes i den nuværende situation, påpegede Torben Povlsen, da han som den første tog hul på debatten, som kom til at strække sig halvanden time efter, formanden havde sluttet sin beretning.

Fiasko
- Målet er en sammenflytning for at redde fusionen, men det er vigtigt, at alle parter er ligeværdige. Det er personalet ikke nu. Der er uro, og derfor er fusionen en fiasko. Vi tror ikke, det er et lokalt problem, og sker der ikke noget, kommer der en medlemsfraflytning, forventede Torben Povlsen.

- Vi oplever ikke en sådan splittelse i hverken medlemskredsen eller blandt medarbejderne, svarede Niels Rasmussen, som dog var helt enig i målene.

- Fusionen skal reddes. Det er en proces, hvor vi endnu ikke er i mål, men vi er på rette vej.

God forening
Hans Erik Jørgensen fra Centrovice-bestyrelsen kunne godt forstå denne skepsis og frustration men pointerede, at sammenflytningen af personalet fra Ringe til Vissenbjerg sker som planlagt til september, både af hensyn til organisationens udvikling men ikke mindst for at spare penge.

- Vi har en god landboforening. Derfor er det ikke tid at skændes, fastslog han.

Det blev blandt andet bakket op fra salen af Lars Bebe, Bolteskov, og Kaj Ivan Larsen, Ærø, der af hensyn til rådgivningens kvalitet var skeptisk ved at reducere medarbejderstaben.

Men her stoppede debatten langtfra.

Cirkus
Morten Karst fra Broby kendte nemlig ingen kolleger, som udtrykker tilfredshed med landboforeningen, og konstaterede derefter, at foreningen efter sidste års underskud på 10 millioner kroner havde lovet et plus i år.

- Det blev det heller ikke denne gang - for Centrovice, som foreningen så kom til at hedde, måske fordi Benneweis-navnet var optaget.

- Måske har du en forkert omgangskreds, svarede næstformand Torben Bang, og påpegede, at foreningen netop ikke investerer eller bygger nyt for at få økonomien på rette spor.

Agrogårdens tidligere formand, Kurt Nissen fra Frankfri var ikke i tvivl: - Flyt sammen, og flyt alle på en gang – det er den optimale løsning.

Agrogårdens seneste formand, Lars Hansen, Nr. Søby, roste foreningens politiske arbejde, men pegede på, at Centrovice-ledelsen ikke har formået at skabe en samhørighed.

- Se at få styr på det, ellers mister vi gode medarbejdere, lød hans advarsel.

Fem millioner årligt
Centrovices direktør Dorit Greve redegjorde for, hvad en sammenflytning af medarbejderne til Vissenbjerg betyder økonomisk. Det vil give fem millioner kroner i årlig besparelse, og sælges Ringe-kontoret ikke, er besparelsen på fire millioner.

Peter Jakobsen, Veflinge, fulgte op: - Det er rigtigt at flytte sammen, men det er priserne på rådgivningen, som gør folk utilfredse.

Hertil svarede formand Niels Rasmussen, at en opgørelse baseret på planteavlsrådgivningen i alle landets landbocentre viser, at Centrovice har den laveste timetakst.

Læs også