Pris-kartel blandt århusianske dyrlæger

Byretten i Århus idømte i går halvdelen af de århusianske dyrlæger en bøde på 75.000 hver især. Årsag: De aftalte ens priser.

Syv af de største dyreklinikker i Århus har ulovligt samarbejdet om et nattevagtberedskab, som de selv har kaldt for Århus Vagtkreds.

Byretten i Århus dømte i går dyrlægerne for aftale ens priser på konsultationer uden for normal åbningstid i forbindelse med vagtordningen. Dermed blev konkurrencen mellem dyrlægerne sat ud af spil, og forbrugerne var tvunget til at betale den pris, som dyrlægerne havde aftalt mellem sig.

Konkurrencestyrelsens direktør, Agnete Gersing udtaler:

- Jeg er glad for, at domstolen har sendt et klart signal om, at man ikke må aftale priser. Prisaftaler er meget skadelige. De sætter konkurrencen ud af kraft og forbrugeren kommer til at betale en kunstigt høj pris.

Århus-dyrlægerne overvejer nu sagen med hensyn til appel.

- Dommen er urimelig, mener formanden for Praktiserende Dyrlægers Arbejdsgiverforening, Anders Høgh.

Behandles ens
- Når en praktiserende dyrlæge har vagt uden for normal åbningstid, opfylder dyrlægen en lovfæstet opgave om at stå til rådighed med behandling af syge og tilskadekomne dyr. Når dyrlæger udfører denne opgave i et såkaldt vagtsamarbejde, er det logisk og fornuftigt, at klienten ikke skal betale forskelligt afhængigt af, om det er dyrlæge Per eller dyrlæge Poul, der er på vagt, siger Anders Høgh.

Han har svært ved at forstå, at dyreklinikkerne i Århus kan blive dømt for et samarbejde om en vagtforpligtelse, som alle forventer, de opfylder.

Samarbejdet mellem dyreklinikkerne bestod i, at dyrlægerne lod vagten gå på tur, så hver dyrlægepraksis eksempelvis havde vagt hver 7. dag. Vagtforpligtelsen består i at stå til rådighed for de klienter, der ringer i vagten.

Forsvar
- For at sikre, at klienten ikke behandles forskelligt afhængigt af, hvem af dyrlægerne der nu er på vagt, så er vagttillægget på samme niveau. Det er så det, byretten har sagt, dyrlægerne ikke må, konstaterer Anders Høgh.

Anders Høgh siger, at langt de fleste dyrlæger egentlig helst ville undgå vagten, hvis det var muligt.

Læs også