Ren krig mellem NNF og Danish Crown

Direktør Kjeld Johannesen i Danish Crown bryder alle aftaler, når han midt under overenskomstforhandlingerne går ud og truer med slagterilukninger, lyder det fra NNF.

Gå ned i løn, eller I bærer ansvaret for, at jeres kolleger mister deres job.

Det er dette argument, som Danish Crown igen og igen har forsøgt sig med, for at få de danske slagteriarbejderes tillidsrepræsentanter til at acceptere en lønnedgang. Lønomkostningerne skal reduceres med 20 procent.

Ifølge direktør Kjeld Johannesen er der flertal blandt medarbejderne for at gå ned i løn, men det tror Fødevareforbundet NNF, der i øjeblikket forhandler den overordnede overenskomst med Dansk Industri, simpelthen ikke på.

Det vækker derfor mere end vrede, at Kjeld Johannesen i tirsdag aften, efter slagteriets repræsentantskabsmøde i Munkebjerg, stillede sig frem direkte på TV 2 NEWS, og igen fortalte, at Danish Crown er parat til at føre en plan b ud i livet, hvis overenskomstforhandlingernes resultat ikke byder på et ønsket resultat. En plan som har direkte konsekvenser for antallet af slagteriarbejdspladser i Danmark.

NNF mener, at direktøren bryder alle aftaler, som man har lavet med Dansk Industri om, hvad man udtaler sig om under de igangværende overenskomstforhandlinger, der er sat til at fortsætte til i morgen.

- Når vi taler med vores tillidsrepræsentanter, så er der ikke nogen tvivl om, at de vil deres kollegers bedste. De ønsker ikke, at nogen mister deres job, men de mener samtidig ikke, at den gyldne løsning på koncernens vanskeligheder er en lønnedgang. Specielt ikke fordi en lønnedgang af den størrelse Kjeld Johannesen tidligere har talt om, vil forslå som en skrædder i helvede, lyder det i en kommentar fra Jens Peter Bostrup, næstformand i NNF.

Der skal noget andet til
Da Effektivt Landbrug talte med Lars Mose, fællestillidsmand på slagteriet i Horsens, dagen før overenskomstforhandlingerne startede i januar, var det da heller ikke det indtryk man fik, at slagteriarbejderne er parate til at gå ned i løn. Han afviste alt om, at man blandt medarbejderne ville acceptere en lønnedgang.

NNF's argument for ikke at lade slagteriarbejderne gå ned i løn stammer fra en række beregninger, som de selv har lavet, der viser, hvor stor andel udgifterne til slagteriarbejdernes løn udgør af prisen på et stykke kød, når det ligger i køledisken. Og ifølge disse beregninger går kun ca. 6-7 procent til slagteriarbejdernes løn.

- Hvis vores medlemmer gik 100 kroner ned i timen, betalte p-afgift for at parkere foran slagterierne, og i øvrigt lagde 5 kroner, hver gang de benyttede omklædningsrummene, så ville det stadig ikke få koncernens udgifter ned på udlandets niveau. Det er noget helt andet, der skal til – måske skulle Danish Crown i stedet kigge indad, siger Jens Peter Bostrup.

Læs også