Mælkeproducenter vrede på Arla-direktør

Arla-direktør Peder Tuborgh afviser at have kastet skylden for voldsomt prisfald over på mælkeproducenterne selv. Mælkeproducenter er ellers oprevne.

En artikel i sidste uge i Jyllands-Posten i forbindelse med Arlas offentliggørelse af budgettet for 2010 har sat sindene i kog hos mælkeproducenterne.

Det fortæller Peder Mouritsen, formand for Landsforeningen for Danske Mælkeproducenter. Han er kommet helt op i det røde felt efter det i artiklen fremgår som om, at Arlas direktør Peder Tuborgh kaster skylden for det store prisfald mellem 2007 og 2009 over på producenterne selv.

- Jeg har modtaget mange henvendelser fra andre mælkeproducenter, kan jeg godt garantere. Telefonen den var varm i sidste uge. Det her er noget, der virkelig hidser folk op, siger Peder Mouritsen.

Helt præcist står der i artiklen, at Peder Tuborgh vurderer, at der er tale om det voldsomste prisfald nogensinde. Landmændene har selv været med til at udløse prisfaldet, fordi høje priser i 2007 og begyndelsen af 2008 fik mange producenter til at øge produktionen.

Grunden til at dette hidser mælkeproducenterne op er, at Peder Tuborgh så sent som på det store krisemøde i Agerskov i august sidste år bad om mere mælk. Her lovede han også en pris, som aldrig mere ville komme ned på niveau med de lave priser fra før de store stigninger i 2007. Dette er ikke sket.

- Vi regnede jo med, at Peder Tuborgh var en mand, som vi kunne stole på, siger Peder Mouritsen.

 Det mente han ikke
Hos Arla afviser man dog, at det er Peder Tuborghs holdning, at det er mælkeproducenternes egen skyld, at prisen er faldet. Her forholder man sig til, at formuleringen i Jyllands-Postens artikel ikke stammer fra et direkte citat, og det dermed må stå for avisens egen regning.

Derudover henviser Arla til et svar som Peder Tuborgh i sidste uge gav på Arla Ejernet, Arlas interne website for andelshaverne. Her skriver han følgende:

- I ved, at jeg altid har været fortaler for, at Arla skulle have så meget mælk at arbejde med som muligt. Det har jeg sagt, når priserne var høje på verdensmarkedet, og når de var lave. Det er selskabets adgang til rå mælk, der afgør, hvilke muligheder vi har på markedet.

Og senere lyder det:

- Vi har set det voldsomste prisfald nogensinde fra sommeren 2007 til sommeren 2009 – det viser alle internationale priskurver. Det er ikke min konklusion – men Jyllands-Postens konklusion, at »landmændene selv har været med til at udløse prisfaldet, fordi høje priser i 2007 og begyndelsen af 2008 fik mange producenter til at øge produktionen.«

Formilder ikke formand
At der skulle være tale om, at Peder Tuborgh er blevet fejlfortoklet af Jyllands-Posten formilder dog ikke mælkeproducenternes formand. Han holder fast i, at tilliden til direktøren har lidt et knæk.

- Inden jeg buldrede ud med det her, har jeg selvfølgelig undersøgt, hvad der er som han har sagt og ikke sagt til Jyllands-Posten, siger Peder Mouritsen, der dog ikke ønsker at uddybe, hvordan han helt konkret har undersøgt dette.

Læs også