Statsgaranterede lån til landbruget er klar til brug

Vækstkautionsordningen til landbruget som blev vedtaget i september, og som kan medvirke til at få sat gang i byggeriet er klar til brug fra 1. februar.

Nu bliver det lettere for landmænd at låne penge i banken.

Vækstkautionsordningen, som blev vedtaget i forbindelse med regeringen og Dansk Folkepartis erhvervspakke fra september sidste år, er nemlig klar til brug fra 1. februar for landmænd.

Ordningen gør det muligt at få sat gang i en stor del af de byggeprojekter, der ligger klar derude, men som på grund af manglende muligheder for finansiering, endnu ikke er påbegyndt.

Ifølge chefkonsulent i Udvikling & Driftsøkonomi Morten Dahl Thomsen i Sønderjyllands Landboforening betyder dette, at landmændene kan se frem til en økonomi og bundlinje.

- Der er tale om en investering, som bidrager til forbedring af bedrifternes økonomi. Staten kan nu gå ind via Vækstfonden yde en statskaution for en andel af den finansiering, der skal opnås, siger Morten Dahl Thomsen.

Sparkede bolden igang
Af Sønderjyllands Landboforening selv bliver Morten Dahl Thomsen udpeget som idémanden bag hele ordningen. Tilbage i april sidste år fortalte foreningen således, hvordan man havde lønsomme projekter for 600 mio. kroner liggende klar, men som man ikke kunne skaffe finansiering til på grund af uvillige banker og kreditvirksomheder.

- Vi så et stort behov i foråret 2009, da landbruget ikke kunne få finansieret alle de her projekter, der egentligt var meget sunde og burde kunne gennemføres, fordi de gav et rigtig godt resultat på bundlinjen. Derfor kom vi med det her forslag til, hvordan vi kunne løse det her via noget statsgaranti, og så fik vi sparket bolden ind til vores lokale folketingspolitikere og Axelborg, siger Morten Dahl Thomsen. 

Han fortæller, at dette ikke kun er positive nyheder for landbruget. For byggesektoren betyder dette også, at der nu også her kan komme gang i beskæftigelsen igen.

- Og det er jo også derfor, at sådan et forslag har kunnet vinde politisk opbakning, lyder det.

Han forventer nu, at hovedparten af byggeprojekterne som Sønderjyllands Landbofoening har liggende i skuffen vil kunne blive igangsat.

Statsgarantien ydes til sunde investeringsprojekter, og hovedreglerne er, at der skal kunne opnås 50 procent realkreditfinansiering på normale vilkår. Til den resterende del af finansieringen ydes der 75 procent statsgaranti til banklån

Læs også