Jordsælgere opsiger kontrakter med FirstFarms

Omkring 800 fattige rumænske jordsælgere har i tre år mistet pension og betalt skatter af jord, som de har solgt til FirstFarms. Flere er så utilfredse med selskabet, at de nu opsiger deres foreløbige kontrakter.

800 fattige rumænere i det østlige Rumænien har de seneste tre år haft meget svært ved at se positivt på FirstFarms jordopkøb i deres lokalområde.

Rumænerne har alle solgt jord til selskabet, og selvom handlerne blev indgået for omkring tre år siden, så er der stadig ikke lavet endelige købe/salgskontrakter.

Det bekræfter den rumænske notar, som administrerer jordhandlerne og den lokale rumænske borgmester i området.

Ældre folk uden pension
Fra det notarkontor i byen Pogoanele, hvor handlerne er indgået skaber de manglende kontrakter dagligt problemer. I følge notaren er der stadig ikke lavet salgskontrakter på størstedelen af jordhandlerne.

- Kontoret er ofte fyldt med indbyggere fra kommunerne Luciu, C.A. Rosetti og Rusetu, som vil have deres salgskonktrakter, skriver notar Marin Nicolae.

- Jordsælgerne er typisk ældre folk, som er over 62 år gamle, og de har brug for kontrakterne, fordi de er nødvendige for at få adgang til pension. Derudover skal de bruge kontrakterne sådan, at de kan blive løst fra at skulle betale jordskatter af den solgte jord.

- Der er fare for, at nogle af sælgerne vil opløse deres prokuraer og sælge jorden endnu en gang til andre virksomheder, skriver oplyser Marin Nicolae.

800 fattige rumænere har i flere år forgæves forsøgt at få en egentlig salgskontrakt på jord, som de har solgt til FirstFarms.

Men der er stadig ikke lavet endelige købe/salgskontrakter på størstedelen af jorden, og det giver dagligt problemer på det lokale borgmesterkontor i området.

- Problemerne handler om adgang til pension og skatter. Sælgerne skal have en færdig salgskontrakt for at kunne bevise overfor myndighederne, at de har solgt jorden. Vi har ikke kontrakterne, så vi kan desværre ikke hjælpe dem, skriver Mr. Merisor George, borgmester i kommunen Rusetu.

- I begyndelsen af kalenderåret, når der skal betales skat, så oplever vi problemer med borgere, som er utilfredse over, at de skal betale jordskatter af jord, som de allerede har solgt, skriver han.

Mangler penge til mad og medicin
Ifølge FirstFarms’ tidligere samarbejdspartner i Rumænien, Dennis Rasmussen, så betyder FirstFarms manglende vilje til at færdiggøre kontrakterne, at selskabet vil få meget svært ved at foretage nye opkøb i Rumænien.

- Lokalbefolkningen føler sig alvorligt snydt af selskabet, og der er adskillige der hver eneste uge opsiger deres foreløbige kontrakter med selskabet.

- Der er tale om meget fattige mennesker, der lever for om 3-500 kroner om måneden. Mange af jordsælgerne er ældre mennesker, som kun har til dagen og vejen. Jordskatter og manglende pension vil ofte være det, der kan afgøre om der er råd til medicin, mad eller andre livsnødvendige fornødenheder, siger Dennis Rasmussen.

Han oplyser, at når en rumæner opsiger sin prokura (foreløbige salgskontrakt) med FirstFarms, så betyder det i praksis, at selskabet mister jorden, og de 1400 euro pr. hektar som selskabet allerede har betalt i købspris.

SE OGSÅ:

Sterian og Miroiu betaler FirstFarms jordskatter

FirstFarms: Vi tilbyder at betale jordskatterne

 

Læs også