Kræver åbenhed om dansk gmo-forsøg

Larmende kritik af, at biotekgiganten Monsanto får en offentlig dansk myndighed til at lave forsøg med genmodificerede majs - og især at godkendelsesproceduren tilmed er fortrolig.

Biotekkoncernen Monsanto bør ikke kunne få en offentlig dansk myndighed – Plantedirektoratet - til at lave forsøg med gmo-majs, samtidig med at godkendelsesproceduren er fortrolig.

Dét mener Økologisk Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening (DN), der dermed bakker op om tilsvarende kritik fra Dansk Folkeparti, som tidligere på ugen kaldte fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i samråd om sagen. Det skriver altinget.dk.

- Jeg sætter spørgsmålstegn ved, om en offentlig myndighed kan deltage i forskning, hvor man ikke offentliggør resultaterne. Det er problematisk, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening, til altinget.dk.

Økologisk Landsforening mener ikke, at de miljø- og sundhedsmæssige aspekter er velundersøgt i ministeriets netop offentliggjorte vidensyntese om gmo. Det er især i forhold til netop den majs, NK 603, som Monsanto får testet i blandt andet Tystofte ved Skælskør.

Østrigsk forskning fra sidste år viser nemlig, at dyr, der får majsen NK 603 som foder, får færre unger – det selv om kun 30 procent af dyrenes foder var gm-majs. I USA kritiserer flere forskere desuden Monsanto for at forhindre uafhængige forskere i at undersøge virksomhedens gmo-afgrøder.

Problem
- Jeg synes, at Plantedirektoratet har et problem. Hvis de ikke får majsen godkendt, har vi ikke mulighed for fuldt ud at få belyst eventuelle negative følgevirkninger af den her sort. Derfor bør resultaterne være tilgængelig for offentligheden undervejs. Monsanto er jo kendt for at have flere advokater end forskere. Vi skal også have de negative sider at se, siger Thyge Nygaard, Landbrugsmedarbejder i Danmarks Naturfredningsforening, til altinget.dk.

12. og 13. oktober sætter Økologisk Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening fokus på bagsiden af gmo-medaljen, med to foredrag af Percy Schmeiser.

Percy Schmeiser er en konventionel canadisk landmand, som angiveligt på egen krop har oplevet betydningen af dyrkning af gmo-afgrøder i sit område.

Læs også