Er kommet for at blive

Med 500 heste til bedømmelse og et endnu ukendt antal heste til konkurrencer er årets Store Hestedag den største i arrangementets seks årige historie.

Når Store Hestedag slå portene op igen den 5. - 6. september, er det sjette gang, arrangementet løber af stablen. Visionen har fra begyndelsen i 2004 været at vise bredden i hestesport, og derfor er alle heste velkomne til Store Hestedag på dyrskuepladsen i Roskilde.

Helle Lyngfeldt har siden 2004 været tovholder på arrangementet, og hendes mission med Store Hestedag har lige fra begyndelsen været, at det skulle være en god dag for alle heste og ryttere.

- Store Hestedag er et arrangement for bredden. Man behøver ikke have noget racetilhørsforhold, ligesom man ikke behøver at være medlem af nogen klub. Kort sagt er der åbent for alle de glade amatører, der rider rundt derhjemme, og som måske har en drøm om at prøve at være bare lidt med, siger Helle Lyngfeldt.

500 til bedømmelse
Der er meldt 500 heste til bedømmelse i løbet af de to dage Store Hestedag varer. Ud af disse 500 er en stor del fra forskellige raceforeninger, der benytter dagen til at afholde kåringer.

- Der kommer Knabstruppere, Nordsvenske heste, Gotlands Russ, New Forrest, Shetlændere, Fjordheste, Welsh og Fell ponyer. Fell ponyerne er meldt til på Store Hestedag, men kommer selv med dommere fra England, fortæller Helle Lyngfeldt.

Derudover kommer en lang række heste til de forskellige konkurrencer, der er i løbet af weekenden.

- Dem har jeg ikke overblik over endnu, men der kommer en god slat heste. Der er både dressurstævne, springstævne, islænderstævne og firmakeppni, siger Helle Lyngfeldt.

Derudover er der agility for de udstillede heste. En konkurrence hvor både de helt unge og de noget ældre heste kan deltage.

- Hestene skal trækkes igennem porte, over forhindringer, gennem vandgrave og sådan noget. Det er meget populært, men jeg når desværre aldrig helt at se det selv, siger Helle Lyngfeldt med et smil.

Mange shows
Udover konkurrencer og bedømmelser er der en lang række shows på Store Hestedag. Der er blandt andet tandemridning, hvor tyskeren »Carmen« rider på en barokpintohingst og har en frieserhingst foran sig, derudover viser Ordrupdal klassisk dressur, ligesom den kørekyndige Henrik Koier kommer med et hestevognsshow lørdag.

- Jeg har prøvet at sammensætte et så alsidigt program som muligt, så både amatører og professionelle får mulighed for at vise, hvad de kan, fortæller Helle Lyngfeldt.

Pintoerne og Fell ponyerne laver opvisning både lørdag og søndag, Melanie Tinka kommer også begge dage, og viser naturlige rideteknikker.

Ryttermarked og sadeltilpasning
Der er i år cirka 80 udstillere på Ryttermarkedet, hvor der er mange gode tilbud at hente.

Står man overfor at skulle have en ny sadel, kan man få gode råd og vejledning af sadelmager, Tanja Lange, der også lægger vejen forbi dyrskuepladsen.

- Det er dejligt med den store opbakning, vi oplever, at der er til Store Hestedag. Jeg er selv rytter og hesteejer, og absolut også en del af bredden, og jeg mener bestemt, at arrangementet har sin berettigelse. Dog er jeg lidt ked af, at der ikke er større opbakning fra rideforbundet. Det er synd for dem, at de ikke ønsker at være mere synlige til Store Hestedag, for de ville kunne ramme hele bredden herude, siger Helle Lyngfeldt afslutningsvis.

Læs også