Halm på tre måder fra stortærskere

John Deere kan levere stormejetærskere med tre forskellige metoder til udskillelse af kerner fra halmen. Enkeltrotor, dobbelt slaglerotor eller seks rystere efter ønske.

Den åbenlyst øgede interesse for halm er et tema ved den mejetærskerdemonstration, John Deere-importøren i Danmark, Nellemann Agro i går og i dag afholder ved Middelfart.

John Deere mejetærskerne T670i med seks rystere, C670i med to slaglerotorer og S690i med én rotor viste hver især deres formåen i hvedemarkerne hos svineproducent Søren Bonde ved Middelfart.

Omend de 15 millimeter regn natten til tirsdag udsatte tærskningen en smule, formåede alle tre maskiner med hver et bid på 30 fod at tygge sig gennem hvedemarken. Sammenligningerne kunne gøres i halmstrengene efter maskinerne.

- Hvis det her bliver vådt, er det længe om at tørre igen, lød det med jysk røst om halmen fra S690i maskinens kompakte halmstreng.

Lidt vådt i går
Selv om der på mejetærskerdemonstrationens første dag var et begrænset fremmøde - måske på grund af høsten slutspurt de kommende dage - lykkedes det fuldt for arrangørerne at vise forskellene i halmkvaliteten.

Fra fyldige og luftige skår fra rystermaskinen til mellemformen fra de to slaglerotorer og den hårdest medtagne halm fra én-rotormaskinen. Vandprocenten i kornet viste 20-22 procent, hvilket også prægede halmen først på eftermiddagen.

En af maskinerne, en John Deere C670i, tilhører demonstrationsværten Søren Bonde. I et driftsfællesskab drives knapt 700 hektar, som driftslederen i marken, Niels Johansen har ansvaret for.

- Jeg var med til, at vi fik et Premium Flow 630 skærebord på maskinen, da vi fik den sidste år, siger Niels Johansen og anerkender dens kvaliteter i de fleste afgrøder, men fremhæver især fordelene i raps og frø.

Højspecificeret maskine
Udover Premium Flow skærebordet er C670i maskinen på Søren Bondes bedrift ganske veludstyret. Og med god grund.

- Torsdag og fredag i sidste uge kørte maskinen uafbrudt i 38 timer. Dog ikke med samme chauffør og heller ikke på samme mark. Det var et par flytninger ind imellem, hvor vi skulle tage skærebordet af og på, men vi nåede alligevel at høste 95 hektar før vi standsede motoren. I sådan en situation har det faktisk visse fordele at have centralsmøresystem, der kan sikre, at smøresteder, der ellers kræver daglig smøring, ikke lider under travlheden, siger Niels Johansen.

Ifølge John Deere rammer centralsmøresystemet cirka 55 smøresteder på maskine, hvoraf de 10 skal smøres dagligt. Kun roterende smørenipler, som for eksempel på pto-akslen til skærebordet skal smøres manuelt.

Igen i dag, fortsætter John Deere arrangementet og vil her igen give besøgende lejlighed til at få en prøvetur i de tre stormejetærskere.

Læs også