Økologer bejler til biodynamik

TILGANG: Interessen for biodynamisk landbrug er stigende. Årsagen er generel fokus på miljø og dyrevelfærd, mener biodynamikerne. 

I løbet af det seneste godt halve år har Demeterforbundet, som er en del af Foreningen for Biodynamisk Jordbrug, fået seks nye medlemmer, hvis virksomheder lever op til reglerne for biodynamik. Det er en stor stigning i tilgangen i forhold til tidligere år. Desuden søger flere og flere viden hos foreningen om biodynamik og demeterfødevarer.

- Alle, der kontakter os, arbejder med økologi indenfor landbrug eller fødevareerhvervet, og biodynamik ligger da også i naturlig forlængelse af filosofien bag økologi. De overvejer biodynamik, fordi de i forvejen er gode til økologi, men gerne vil have en ny og dybere dimension ind i deres arbejde. Det er ikke alle, der tager skridtet fuldt ud, men mange er interesserede i for eksempel at bruge de biodynamiske gødningsmetoder, forklarer Klaus Loehr-Petersen, der er informations- og projektkoordinator i Foreningen for Biodynamisk Jordbrug.

Forklaringen på den øgede interesse biodynamik er ifølge Klaus Loehr-Petersen de seneste års generelle fokus på miljø og velfærd:

- Biodynamisk dyrkning tillader ikke kunstgødning og sprøjtemidler. Desuden er kravene til både afgrøder og dyrehold højere end økologi og i særdeleshed konventionelle landbrug. Det betyder automatisk mere fokus på dyrevelfærd. Hos stort set alle kvægbedrifter med biodynamisk tilgang går dyrene frit på græs om sommeren, og fordi de ikke må afhornes, er man nødt til at tænke anderledes i indretningen af stalde, siger han.

Også forbrugerne begynder at kunne se, at demeterfødevarer bliver mere udbredte. Selvom de fleste varer stadig sælges i helse- og økologibutikker, så er de i stigende grad på vej ud i de større supermarkeder samt i restauranter og på caféer. Derfor er der også flere fødevarevirksomheder, der efterlyser flere leverandører af demeterråvarer.   

Biodynamiske landbrug er spredt over hele landet, men den største koncentration befinder sig i Syd- og Sønderjylland.

Læs også