Markblok-bøvl koster landmænd penge

Kritikken hagler ned over FødevareErhverv for at have rettet i markblokkene, så landmænd ikke har kunnet få udbetalt støtte.

Det vækker vrede i landbrugskredse, at 7.000 landmænd har modtaget brev fra FødevareErhverv om, at der var fejl i deres ansøgning om at få del i den arealbaserede landbrugsstøtte for EU.

Som en konsulent fra Patritotisk Selskab i torsdags til Effektivt Landbrug kunne fortælle, så skyldes flere af fejlene nemlig ikke landmændene, men FødevareErhverv selv. En af de hyppigste fejl er således, at FødevareErhverv retter i markblokkene hele året rundt, og efterfølgende melder fejl på ansøgninger. En fremgangsmåde som viceformanden i Gefion, Povl Fritzner, finder helt uforståelig.

- Som helt almindelig landmand og som politiker forstår jeg simpelthen ikke, at FødevareErhverv absolut skal ændre både markbloknumre og blokmarkgrænser midt i perioden. De kunne da vente til efteråret og næste års runde for ansøgning om hektarstøtte, siger han, og lover samtidig, at det er noget, som han vil tage op politisk.

Helt unødvendigt
Ændringerne i markgrænser og -bloknumre på nuværende tidspunkt er ifølge Povl Fritzner helt unødvendigt administrativt bøvl, der koster landmanden penge - enten fordi han skal til at rette ansøgningen alene eller sammen med sin konsulent, eller fordi han simpelthen overser brevet fra FødevareErhverv og den korte svarfrist her midt i sommerperioden, hvor mange tager en uge fri sammen med familien.

Samtidig føler landmænd og konsulenter sig hængt ud for at lave fejl i ansøgningerne. Men det er i virkeligheden ændringerne hos FødevareErhverv, der er årsagen til fejlene.

- Jeg er altså træt af, at bureaukratisk bøvl kan komme til at stå i vejen for, at folk får udbetalt støtten tidligere end normalt. For nogle betyder udbetaling af støtten, at banken bliver holdt fra døren, og der er lidt tiltrængt ro i økonomien. Det er ærgerligt, hvis FødevareErhvervs ændringer skal stå i vejen for det, siger Povl Fritzner.

Læs Fødevareerhvervs fulde svar på kritikken her

Læs også