Kastration med to stik til en 20'er

I løbet af august kan kastration erstattes med to stik. EU har godkendt immunkastrationsmidlet Improvac og det ventes på markedet i løbet af ganske få uger.

Immunkastrationsmidlet Improvac blev godkendt af EU's lægemiddelstyrelse, European Medicines Agency (EMEA) den 20. maj, og dermed er der givet grønt lys for, at midlet kan tages i brug i alle EU-landene inklusiv Danmark. Markedsføringstilladelsen foreligger altså allerede, og et reelt salg er lige rundt om hjørnet.

- Et lille stykke inde i august skulle Improvac gerne være klar til salg. Der skal lige laves etiketter med videre, oplyser dyrlæge Jens Christian Eskjær Jensen, Orion Pharma, der står for salg og distribution i Danmark.

Kastration for en 20'er
Jens Christian Eskjær Jensen oplyser, at den vejledende udsalgspris vil komme til at ligge på 23,20 kroner.

- Med de rabatter landmanden kan få, vil det sige en pris lige under 20 kroner, fortæller Jens Christian Eskjær Jensen.

Hos FynVet Svinefagdyrlæger i Ringe tager man godt imod det nye kastrationsmiddel:

- I andre lande har midlet vist god effekt på kødprocent, tilvækst og foderudnyttelse, oplyser dyrlæge Kristian Viekilde.

- Til trods for smertelindring vil de fleste nok betragte to stik i stedet for et kirurgisk indgreb som et godt bytte for grisen, siger dyrlæge Kristian Viekilde.

Ifølge dyrlægen vil immunkastrationsmidlet spare smågriseproducenterne for det kedelige arbejde med kastration, og at det i stedet er slagtesvineproducenterne der skal i gang med sprøjten omkring 8-10 og igen 4 uger inden slagtning.

- Forudsætningen for den nye vaccinens gang på jorden er dog naturligvis, at der er økonomi i at bruge midlet, pointerer han.

- Samtidig vil den politiske udvikling inden for netop kastration være toneangivende og ligeledes være meget afgørende for salget af Improvac, bemærker han.

Risiko eller ej
Kristian Viekilde er ikke bekymret over den risiko, der er forbundet med at give vaccinen. Man skal jo blot tage de rette forholdsregler, siger han.

Helt anderledes ser det ud hos slagteriet Tican, hvor man frygter for afsætningen på markederne. Derfor overvejer man hos Tican reduceret afregning til andelshavere, der vil bruge midlet.

Læs også