Roskilde klar til tre dages jubilæumsskue

STORT BESØG: Roskilde Dyrskue fejrer fredag, lørdag og søndag 40 års jubilæum med udsigt til 80.000 besøgende.

I morgen er det som bekendt Grundlovsdag – og Fars Dag. Alligevel forventes der det sædvanlige store rykind fra morgenstunden, når Roskilde Dyrskue står portene op til landets absolut største landbrugsarrangement.

Sidste år kom der 80.621 besøgende i de tre dyrskuedage, og mindst samme forventninger har arrangørerne igen i år, hvor skuet kan fejre 40 års jubilæum på dyrskuepladsen i domkirkebyens sydlige udkant.

Vejrmæssigt tegner det til tre fornuftige skuedage kun med udsigt til lidt regn i morgen, hvor den officielle åbning foregår klokken 11.30.

Inden da vil der både være overrækkelse af en fødevarepris og designerpris for den bedste faresti.

Jubilæumsudstilling
Blandt de ekstraordinære jubilæumsaktiviteter afholdes »Bedstefars Dyrskue« – et dyrskue i dyrskue, hvor gamle husdyrracer bedømmes i ringen.

Samtidig er der lejlighed til gensyn med maskiner fra »dengang farfar var ung«, for eksempel en Ford 5000, en JF AV40 aflæsservogn, en Dronningborg D900, og en Clayson 122 fra den legendariske Hammerbo-importør, som holdt til lige uden for dyrskuepladsens område.

Udover udstillingen af landbrugsmaskiner vises også legetøj og sågar køkkenmaskiner, som havde husmorens interesse for 40 år siden.

I madteltet, som tidstypisk kaldes bacon- og mælkebar, vil man kunne møde Karolinepiger og smage »Gris på gaflen«-retter, som var trendy i 1969.

For 10 af udstillerne – fire dyreudstillere og seks maskinudstillere – vil jubilæumsskuet være en særlig oplevelse. De har nemlig deltaget i samtlige 40 år.

Stort hesteshow
For de fleste dyrskuegæster er det et must at overvære det traditionsrige, store og flotte hesteshow på Roskilde Dyrskue. Det bliver i anledning af dyrskuet 40 års jubilæum krydret med en international gæst ved den store forestilling i Ring-1 lørdag aften klokken 19.30 til 21.30.

Franskmanden Jean Marc Imbert, som især er kendt for at ride ungarsk post i imponerende højt og vildt tempo, præsenterer som noget nyt også et show, hvor hesten er helt alene i Ring 1 og arbejder uden rytter.

I den danske afdeling af showet er der også et internationalt islæt. Grease, James Bond og landevejsrøveren Dick Turpin er inde over, når det store hesteshow afvikles.

For første gang deltager de store Shire-heste i opvisningen, og i alt er ikke mindre end 31 forskellige hesteracer med i showet, der foregår i alt fem gange i de tre dyrskuedage.

På Facebook
Arrangørerne kan glæde sig over, at interessen for at udstille dyr i Roskilde er usvækket gennem de 40 år. Således udstilles og bedømmes der i år mere end 2.000 dyr.

Af nyheder kan det nævnes, at Roskilde Dyrskue er kommet på Facebook. Her vil man kunne se billeder af nogle af de mange dyr. Man kan selv melde sig ind i gruppen Roskilde Dyrskue og lægge egne billeder ind.

Ellers kan hele det omfattende program for jubilæumsskuet ses på www.roskildedyrskue.dk.

Læs også