Danske grøntsager taber markedsandele           

OPRÅB: Kæderne skal også yde en indsats for at bevare en produktion af danske grøntsager, lyder det fra Jesper Bech Sørensen, der er konstitueret direktør i GASA Odense Frugt - Grønt

Dansk producerede grøntsager har det hårdt i konkurrencen, og taber markedsandele til importerede produkter, der optager mere og mere hyldeplads i flere kæders butikker.

- Der er ingen grund til at skjule, at finanskrisen virkelig gør ondt på afsætningen af dansk producerede grøntsager, der prismæssigt slet ikke kan hamle op i konkurrencen med importerede og billigere produkter, som en del kæder tilsyneladende foretrækker.

Det siger Jesper Bech Sørensen, der i midten af februar i år blev konstitueret som direktør for GASA Odense Frugt - Grønt, da bestyrelsen besluttede at tage afsked med selskabets direktør siden 2004.

- Men der er heldigvis ikke tale om et generelt billede. For selv om GASA Odense Frugt - Grønts afsætning til en række store kæder er faldet markant, er der heldigvis andre og mindre butikskæder, der kan skilte med en stigende omsætning af danske grøntsager, siger Jesper Bech Sørensen, der 1. oktober i fjor kom til GASA Odense Frugt - Grønt som ny salgschef.

Svigtende omsætning
- Når finanskrisen skal have en væsentlig del af skylden for den svigtende omsætning, skyldes det, at de seneste to til tre års forbrugerpræference for dansk, producerede grøntsager er afløst af en øget lyst til at købe billigt, billigere, billigst, for nu at udtrykke det på den måde, siger Jesper Bech Sørensen.

- Men selv om det gør ondt, nytter det altså ikke bare at lægge sig ned og sige øv. Situationen er, som den er, og i stedet for at resignere, skal der gøres noget. Og at gøre noget vil i min verden sige, at der skal produktudvikles, for at gøre en forskel fra de store mængder af importerede grøntsager, der fra syd krydser Danmarks grænser, siger Jesper Bech Sørensen, der udover produkter også tænker produktudvikling i for eksempel ny emballage og logistik.

- Vi er ganske enkelt nødt til at vende hver en sten i en mangeårig tradition i erhvervet, hvis der om nogle år fortsat skal kunne afsættes danske grøntsager i et dansk selskab, lyder det fra Jesper Bech Sørensen.

Kæderne skal også deltage
- Men det er ikke nok, at producenterne - altså avlerne - og deres salgsselskab gør en stor indsats til fordel for danske grøntsager i danske butikker. For selv om vi kæmper - og det gør vi altså - er det nødvendigt, at også kæderne ser det som en opgave at være med til at afsætte danske grøntsager. For gør de ikke det - altså påtager sig et medansvar - risikerer vi, at der om ganske få år ikke er flere avlere tilbage. Så alvorlig er situationen faktisk, siger Jesper Bech Sørensen, der ikke ønsker nogen form for særbehandling.

- Nej, nej, slet ikke. Men vi appellerer til, at avlere, afsætningsselskab og kæderne i fællesskab værner om den danske produktion af grøntsager, understreger Jesper Bech Sørensen, der trods situationens alvor, vælger at være optimist.

- Jeg har så svært ved at forlige mig med den tanke, at det om ganske få år kun er muligt at købe udenlandske grøntsager i danske butikker … og vel at mærke produkter i en kvalitet, som slet ikke kan hamle op med danske, lyder det fra GASA-direktøren.

Fra minus til plus
GASA Odense Frugt - Grønt kom, fortrinsvis på grund af administrativ uorden på butikkens egne hylder, ud af 2008 med et underskud på 3,5 millioner kroner.

Men på trods af finanskrise og dermed svigtende afsætning regner Jesper Bech Sørensen med, at GASA Odense Frugt - Grønt i år kan undgå røde tal på bundlinjen.

Læs også