Ni-punkts-plan skal redde Danish Crown

REDNINGSPLAN: Det store rabalder udeblev på Danish Crowns repræsentantskabs-møde i Herning. Massivt flertal støttede op om ledelsen.

I de kommende 6-18 måneder skal ledelsen i Danish Crown på hårdt arbejde. Her skal en ni-punkts-plan, der er beregnet til at spare Danish Crown 1,3 milliarder kroner pr. år, nemlig realiseres.

Planen betyder blandt andet, at der skal lukkes mindst to danske fabriksanlæg yderligere i løbet af de næste 6-18 måneder. Derudover skal der spares 20 procent i lønomkostninger på slagterierne, der skal indføres et nyt afregningssystem til producenterne og så skal der også etableres svineslagterikapacitet i Tyskland.

- Det var en rigtig god dag. Jeg er meget tilfreds, lød det fra svineproducent Kaj Munck fra Jyderup ved Faxe, der er en del af repræsentantskabet.

Han fortæller, at dagen endte noget anderledes end han havde forventet.

- Jeg havde forventet en masse rabalder, men det udeblev. Jeg tror det skyldes, at ledelsen selv tog brodden af det fra starten, da de erkendte, at det går meget dårligt, sagde Kaj Munck videre.

Lang debat
Også Palle Pedersen fra Bringstrup ved Ringsted var godt tilfreds med planen og mødet.

- Jeg synes, der var mange gode tiltag. De kommer hele vejen rundt, og jeg synes man kan se, at de tager det her seriøst. Om det så kan give alle de besparelser, det må vi se, det er jo mange penge, men det er et godt udgangspunkt.

Palle Pedersen er især tilfreds med, at man nu tager hul på løndebatten. Lønnen hos slagteriarbejderne er nemlig den helt store akilleshæl, mener han.

- Det er noget, man ikke har turde røre ved før. Det er godt, siger han.

Nyt afregningskoncept
En ting i planen, der dog for alvor vil give foranledning til en hel del debat i den kommende tid blandt svineproducenterne, er det nye afregningskoncept, som man vil indføre. De største producenter skal have mest.

Svineproducenter med mere end 30.000 slagtesvin om året skal således have 14 øre mere pr. kilo end de mindste producenter. Det er dermed lykkedes Danish Crowns ledelse at få indført den bonusordning, som det kiksede med at få indført under repræsentantskabsmødet i marts.

- Det er jeg ikke tilfreds med. Det kommer til at skævvride det hele, siger Torben Farum fra Sæby i Nordjylland.

Læs også