PLANTEVÆRN: På Mors har man allerede set Gulrust i Triticale. Bekæmpes det ikke, kan det koste store udbyttetab, advarer Mollerup Mølle.
Det er til at høre på Karl Kudsks telefon, at det er højsæson for sprøjtning mod græsukrudt i marken, da Landbrug NORD er på besøg på Mollerup Mølle på Mors. Karl Kudsk er produktchefen for planteavl i grovvarevirksomheden.
Telefonen ringer i et væk, og landmændene får råd om hvilke sprøjtemidler, de skal bruge.
- Afgrøderne eksploderer nu, hvor de er fri for nattefrost, forklarer Karl Kudsk mellem opringningerne.
For 14 dage siden gjaldt det græsukrudtet i hvede, triticale og rug samt tokimbladet ukrudt især i vinterbyggen.
- Der er en stor frøpulje i jorden efter det fugtige efterår, forklarer produktchefen, der ikke kun klarer rådgivningen via telefonen.
En stor del af hans tid bruges også ude hos kunderne, hvor der rådgives om planteværn. Mark- og gødningsplanerne tager landboforeningen sig af.
- Vi har et rigtig godt samarbejde, fortæller Karl Kudsk.
Risiko for store udbyttetab
Allerede for to uger siden havde man på Mors set de første angreb af svampen Gulrust i Triticale. Det viser sig som en gul plamage af svampesporer på bladene. Et sådant angreb skal tages særdeles alvorligt.
- Gulrust kan tage op til 50 procent af udbyttet, fortæller produktchefen, der tilføjer, at svampen breder sig som en steppebrand, så man skal se at komme i gang, hvis man opdager de gule plamager.
Gulrust kan komme alle steder, og jo større et areal en bestemt sort dækker, jo mere modtagelig er sorten, fordi resistens-genet hurtigt falder.
I øjeblikket er der ingen hvedesorter, der er særligt udsatte, således er sorterne Frument og Ambition, der bruges meget på Mors temmelig resistente overfor Gulrust.
Triticale-sorten Dinaro er derimod meget modtagelig, og gulrust blev allerede bekæmpet her den 15. april.
Det er også ved at være sæson for Meldug, der ses som hvide, vat-lignende pustler af meldug-sporer på bladene.
- Meldug angriber hårdest på de lettere jordtyper, oplyser Karl Kudsk.
Mollerup Mølle anbefaler, at man sprøjter mod Meldug og Gulrust med Opera i vinterbyggen. I vinterhvede skal der bruges Bell iblandet Comet ved første sprøjtning. Er der meget meldug bruges for eksempel Flexity.
Sommerbyg
I år ser Karl Kudsk særligt frem til vækstsæsonen. Det skyldes ikke mindst, at Mollerup Mølle i år har solgt 14 ton sommerbyg.
Sidste år prøvede en Mors-landmand afgrøden, der har en meget kort vækstsæson, og han kunne derfor høste to gange.
Sommerbyggen fås i to forskellige svenske sorter, Judith og Barbro, og den 17. juni viser Mollerup Mølle både sommerbyg samt de øvrige afgrøder frem på forsøgsmarken på gården Frydsbrønd ved Nykøbing.
Selvom grovvarevirksomheden Mollerup Mølle på Mors med tre afdelinger og et datterselskab har mellem 35 og 40 ansatte, årligt producerer 90.000 ton svinefoder og 12.000 ton hestefoder, har eget oliedepot og kunder helt fra Skagen til Holstebro, så kalder medindehaver Kresten Pedersen stadig virksomheden for en lille virksomhed.
- Vi er store lokalt, men overordnet set så er det David mod Goliath, siger Kresten Pedersen, der understreger, at der er flere fordele ved stadig at være ikke bare en lille men også en fri fugl, som han kalder det.
- Vi kan yde en personlig og god betjening samt service. Vi har valgfrihed i forhold til de varer, vi vil have på hylden, vi har lidt mindre omkostninger, og vi er fleksible, siger Kresten Pedersen.
Han driver grovvarevirksomheden som ejer sammen med sin bror Hans Pedersen sin søster Anne Pedersen, og for to år kom næste generation bestående af Jakob, Holger og Louise Pedersen med.
Dækker bredt
Mollerup Mølle blev købt af familien i 1940 og består af afdelingerne Mollerup, med den karakteristiske mølle som vartegn, Tissinghus, Købmandsgården i Hvidbjerg og datterselskabet Vestervig Grovvareforretning.
Forretningen dækker primært Mors, Thy og Salling, men der er kunder lige fra Skagen til Holstebro.
Man har eget fremavlsareal med vinterbyg og -hvede samt havre og vårbyg i samarbejde med Nordic Seed. Planteværn og gødning købes ind sammen med DLA Group.
I samarbejde med LandboThy, Landboforeningen Limfjord, Salling Grovvare og Århusegnens Andel har man planteavlsforsøg på gården Frydsbrønd ved Nykøbing. Der er desuden ansat både svine- og planteavlskonsulenter.
- Vi kan det, landbruget har brug for, understreger Kresten Pedersen.