Krisen trækker dybe spor i landbruget
GENERALFORSAMLING: - Svinebedrifterne bløder, lød budskabet fra formand i Sydvestjysk Landboforening, Claus Christensen på foreningens generalforsamlingen i Varde. Svinebruget var allerede i knæ længe inden finanskrisen satte ind, og derfor efterlyser formanden bedre forståelse for, hvorfor danske svineproducenter sender svin til Tyskland for at få bedre afregning.
- Svinebedrifterne bløder. Det er frustrerende hver dag at gå ud i sin bedrift og vise, at man ikke tjener penge. Sådan lød budskabet fra formand for Sydvestjysk Landboforening, Claus Christensen, der især kom ind på krisen i landbruget i forbindelse med beretningen ved foreningens generalforsamling i Varde.
Og her kunne formanden konstatere, at mens svinebruget allerede var i knæ inden finanskrisen satte ind, har mælkeproduktionen og planteavlen siden lidt samme skæbne.
Men tilbage til svinesektoren. For her Claus Christensen kun hovedrysten til overs for de slagteriarbejdere og politikere, der klager over den stigende trafik af levende svin fra Danmark til Tyskland, og det tab af arbejdspladser det har givet i form at slagterilukninger rundt om i landet.
- Det er udtryk for manglende situationsfornemmelse, når også gamle partier bakker op om forslag omkring svinepant for at holde grisene i Danmark. Det her handler om liv eller død for svineproducenterne. Svinene sendes til Tyskland af nød – selv få øres bedre afregning er afgørende lige nu, sagde Claus Christensen, der indrømmede at han selv tidligere har været fortaler for at holde danske svin hjemme – men situationen er nu så dårlig at det synspunkt er blevet ændret.
Dyrere at låne penge
Landbruget mærker som stort set alle andre brancher en direkte konsekvens af finanskrisen det er blevet dyrere at låne penge.
Claus Christensen opfordrer landmændene til at søge rådgivning og ikke mindst at få lavet klare aftaler med deres respektive banker.
- Prisen på penge er steget og lånene er blevet dyrere. Og bankerne er ramt af finanskrisen, forklarede formanden, der tilføjede at man i Sydvestjysk Landboforening på den baggrund har oprustet på rådgivningsdelen hér.
Også skattekommissionens udspil fik et par kontante ord med på vejen. Ikke mindst forslaget om metanafgift og kvægstofafgift, der dog blev taget af bordet igen:
- Det var også et fuldstændig tosset forslag. Det blev heldigvis ikke vedtaget, men viser hvilken dagsorden vi er oppe imod, sagde Claus Christensen.
Han noterede sig samtidig at landbruget desværre ikke slipper for den stærkt omdiskuterede fedtafgift.
De blev valgt
Mimi Pedersen, Outrup, blev på generalforsamlingen valgt ind i landboforeningens bestyrelse.
Hun afløser Hans Sommer Møller, Nr. Nebel, der efter mange år i bestyrelsen i landboforeningen og tidligere i Nr. Nebel og Omegns Landboforening havde besluttet ikke at modtage genvalg.
Mimi Pedersen kommer ind i en bestyrelse, der for tiden er helt mandsdomineret, men som dog tidligere i en årrække havde en anden kvinde i bestyrelsen, nemlig Solveig Nielsen, Skovlund.
Desuden var der genvalg til Claus Christensen, Bent Jensen, Heino Mølholm, Ken Ølgaard Bloch og Mikael Nørby-Lassen.