SKATTEPOLITIK: At den upopulære metanafgift nu ser ud til at blive skrottet, er blot en forventet reaktion fra politikerne, lyder det fra Peder Mouritsen, formand for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter.
Metanafgiften, en af de mest upopulære og - fra mange landmænds synspunkt - mest ulogiske afgifter nogensinde, ser nu ud til at blive skrottet, inden den overhovedet blev til virkelighed.
I gårsdagens eksemplar af JyllandsPosten var således både Venstres og Dansk Folkepartis fødevareordførere, Tina Nedergaard og Jørn Dohrmann, begge ude at undsige metanafgiften fra Skattekommissionens udspil, der pålægger landmænd betaling for udledningen af metangas fra sine dyr.
Argumenterne fra de to til at droppe metanafgiften går på, at landmænd ikke kan gøre for, at dyrene udleder metangasser og på, at det skaber ulige konkurrenceforhold med udlandet.
Helt forventet
Udsigten til, at metanafgiften, der ifølge beregninger fra Arla ville komme til at koste en gennemsnitlig landmand 100.000 kroner om året, ikke bliver til noget, udløser tilfredshed i landbruget.
- Det er da rart, men også fuldstændig forventet. Det er jo den mest idiotiske og groteske afgift nogensinde, lyder det fra gårdejer Peder Mouritsen, der er formand for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter.
Han undrer sig dog over, at der skulle gå så længe, før man hørte en udmelding fra politikerne.
- Ja med politikere ved man aldrig, men det er da rart, at de ser ud være fornuftige. Lad nu bare det her være en parentes i historien og lad os komme videre, siger Peder Mouritsen.
For at få et flertal for metanfgiften nu, så kræver det, udover at Venstre og Dansk Folkeparti skifter holdning, at De Konservative går sammen med oppositionen for at skaffe flertallet.