LDM: Katastrofalt hvis mælkepris falder igen

KRISE: I forvejen regner ingen mælkeproducenter med at tjene penge i år, så nye mælkeprisfald vil være en katastrofe, lyder det fra Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter.

Omkostningerne står slet ikke mål med indtægterne i mælkeproduktionen i øjeblikket. Der er derfor heller ikke nogen mælkeproducenter, der i 2009 budgetterer med et plus på bundlinjen.

- Jeg kender i hvert fald ikke nogen, siger Christen Sievertsen, sekretariatschef i Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, til Effektivt Landbrug.

I øjeblikket er afregningsprisen fra Arla for konventionel mælk på 2,32 kroner pr. kilo. For at omkostningerne skal kunne dækkes, skal afregningsprisen gerne på sigt op på mindst 3 kroner pr. kilo, fortæller Christen Sievertsen.

Her bare lidt over en måned inde i 2009 er det derfor helt andre toner end for bare lidt mere end ét til halvandet år siden. I slutningen af 2007 havde Arla en afregningspris på 2,89 kroner pr. kilo, og optimismen var stor blandt mælkeproducenterne.

- 2008 blev jo spået til at være det store jubelår, men sådan gik det jo som bekendt slet ikke, siger Christen Sievertsen.

Alvorligt med et fald
Skulle afregningsprisen falde yderligere, som Arlas næstformand Åke Hantoft ifølge landmandsportalen atl.nu antydede på et medlemsmøde mandag aften i svenske Växjö, kan det blive katastrofalt.

- Jeg har ikke hørt om, at der skulle være yderligere fald i afregningsprisen på vej. Det håber jeg da ikke. Det vil være meget alvorligt. Så bliver det op til bankerne, om der fortsat skal være mælkeproduktion i Danmark, siger Christen Sievertsen, med henvisning til, om bankerne vil være villige til at acceptere, at mælkeproducenterne vil skulle køre videre med endnu større driftsunderskud, end de allerede gør.

Det er den hårde situation på verdensmarkedet, hvor priserne er faldet, der har fået Åke Hantoft til at advare om yderligere fald i mælkeprisen.

Læs også