- Vi ER kommet styrket ud af året

FAKTA: - Det passer ikke, at konkurrenterne er bedre til at sælge svinekød end Danish Crown, sagde den administrerende direktør for selskabet på repræsentantskabsmøde i går.

Danish Crown har svære udfordringer – men der er også mange lyspunkter. Samlet set står andelshaverselskabet – blandt andet i kraft af dets struktur og ejerskab - godt i forhold til konkurrenterne.

Sådan lød meldingen i går fra topledelsen i Danish Crown, da den i går debatterede med repræsentantskabet på Værket i Randers i forbindelse med fremlæggelse af Danish Crowns årsrapport.

Blandt andet forventer Danish Crown sig meget af det engelske marked, og den forbedrede dollar- og yen-kurs fik også optimismen frem hos ledelsen i forhold til svinekødsmarkederne i Asien. På det central- og østeuropæiske marked havde Danish Crown klaret sig godt i den blodige konkurrencesituation, og det var heller ikke gået så galt med afsætningen i Rusland som frygtet. Målt på værdien af eksporten til Rusland havde Danish Crown således ikke oplevet tilbagegang.

Indtjening
Repræsentantskabsmedlemmet Kaj Munk var dog mindre tilfreds:

- Vi kan producere effektivt, vi kan bare ikke tjene penge.

Andre repræsentantskabsmedlemmer satte spørgsmålstegn ved Danish Crowns evne til at sælge varerne.

Kjeld Johannesen:

- Det passer ikke, at konkurrenterne er bedre til at sælge end os. Vi får de højeste priser på verdensmarkedet. V har ganske vist fået mindre fra Japan på grund af den uheldige dollar og yen-kurs. Vi så også, at priserne faldt som en sten i Central- og Østeuropa, men det hænger blandt andet sammen med, at kunderne ikke kan betale, sagde Kjeld Johannesen, og tilføjede:  

- Jeg mener virkelig, at vi er kommet styrket ud af et turbulent år.

Kjeld Johannesen nævnte blandt andet, at valutaforholdene i den seneste tid er blevet mere normale, at koncernen har skåret 200 millioner kroner væk i omkostninger, og at resultaterne fra forædlingssektorerne i Danish Crown for oktober måned så pæne ud.

Hårde tider
Formanden Niels Mikkelsen lagde ikke skjul på, at Danish Crown går udfordrende tider i møde.

- Vi kommer til at se virksomheder, der går konkurs og kollapser i den kommende tid. I sådan en periode tror jeg det er vigtigt at vælge sine samarbejdspartnere med omhu. Heldigvis har vi en god stabilitet og sikkerhed i afsætning og betalingsstrømme hele vejen igennem systemet. Dét tror jeg bliver et væsentligt parameter i de kommende år.

Niels Mikkelsen tilføjede:

- Vi ser indimellem bulkproduktionen blomstre op. Men jeg tror, at det at have sammenhæng i hele værdikæden i virksomheden, som vi har i kraft af måden, vi er struktureret og ejet på, er et godt fundament at have. Når vi skal have kredit tror jeg det er en sammenhæng, som får stigende betydning i de kommende år.

Debat
Repræsentantskabet i Danish Crown debatterede i øvrigt ikke Danish Crown-ledelsens kontroversielle forslag om, at levering af mere end 32.000 slagtesvin årligt skal give 30 øre ekstra pr. kilo kød – i hvert fald ikke på den del af repræsentantskabsmødet, hvor pressen havde adgang. I stedet foregik denne debat senere på dagen.

Der er 236 medlemmer af Danish Crowns repræsentantskab.

 

Læs også