Er det bedre at producere grise i Tyskland?

SVINEPRODUKTION: En højere afregningspris syd for grænsen virker i disse tider svært tillokkende på mange danske svineproducenter, der er skuffet over udviklingen i den danske notering.

I Jysk Landbrugsrådgivning mærker svinerådgiverne en stor interesse for at kende økonomien i tysk svineproduktion, og der er også landmænd som ønsker assistance til hurtigst muligt at komme ud af deres andelsselskab.

Det er baggrunden for, at det svinefaglige team i Jysk Landbrugsrådgivning torsdag den 4. december kl. 17.30 inviterer til møde i Markedsrestaurationen i Brørup om produktion og levering af svin til Tyskland.

- På mødet vil vi finde frem til fup og fakta om produktion og etablering i Tyskland, forklarer Kjeld Askjær fra Jysk Svin & Salgsafgrøder.

Som han oplever det, så flyver det rundt med løse rygter og halve historier, så det er formålet med mødet at afdække muligheder og faldgruber grundigt. Derfor er der sammensat et bredt panel for at komme rundt om emnet.

Dansk landmand med tyske erfaringer
Svineproducent Jakob Eriksen, Brædstrup, kommer og øser af sin erfaring om etablering i Tyskland.

Jakob Eriksen har været etableret i Tyskland siden 2004, først med 10.000 stipladser og siden

udvidet til i alt 17.500 stipladser, sådan at han kan opfede alle smågrise fra sin smågriseproduktion i Danmark. Jakob Eriksen fortæller om erfaringerne med etablering, stalde, personale, omkostningsniveau, miljø, dyrevelfærd osv.

Til at fortælle om etablering af slagtesvine- eller smågriseproduktion, miljøansøgning og betingelser for dyrevelfærd i Tyskland kommer René M. Christensen, direktør for Graakjaer GmbH samt Jens Jespersen, salgschef for Danmark, Gråkjær Staldbyg.

Gråkjær er samtidig vært ved middagen, som indleder mødet på Markedsrestauranten.

Hans Aarestrup, direktør for Danske Svineproducenter kommer ind omkring afsætning af slagtesvin til de tyske slagterier fra henholdsvis dansk og tysk besætning, foderhandel, samt finansiering i Tyskland.

Endelig vil Grete Brunsgaard og Jens Brandenborg fra Jysk Svin & Salgsafgrøder beskæftige sig med fup og fakta omkring levering af svin til Tyskland – set fra en svinerådgivers og en driftsøkonoms synsvinkel. Indlægget vedrører afregning, økonomi, fodring, fodersammensætning osv.

Undervejs vil der selvfølgelig være tid til spørgsmål, og der bliver et lille »pit stop« med kaffe undervejs og inden mødet slutter kl. 21.00 er der opsamling på eventuelle spørgsmål.

Læs også