Prisen på oksekød er forholdsvis god herhjemme, og produktionen i Danmark kan ikke klare efterspørgslen. Det er måske årsagen til, at levende slagtekvæg fra Tjekkiet måske allerede har fundet vej til et dansk slagtehus. Og mere slagtekvæg fra Østeuropa og andre steder kan være på vej.

På Dansk Kvæg's regionsmøde i Agerskov torsdag aften kunne en af de fremmødte kvægproducenter, Johannes Schmidt, berette om, at han har kendskab til et slagtehus, der er begyndt at få leveret levende slagtekvæg fra Tjekkiet til slagtning og opskæring til det danske marked.

En melding, der synligt kom bag på formand i Dansk Kvæg, Peder Philipp. Han havde ikke kendskab til, at en sådan import af dyr fandt sted, men kunne dog fortælle, at man i Dansk Kvæg før har givet accept af mindre indførsler af slagtedyr fra Sverige.

- Men samtidig må vi erkende, at også kvægsektoren er omfattet af EU-reglerne om varernes frie bevægelighed. Og det her er en udvikling, vi skal være opmærksomme på, sagde Peder Philipp, der lovede at følge op på sagen med det pågældende slagtehus, som han »nok lige ville have en snak med« - som han formulerede det.

Ikke mindst fordi meldingen fra slagtehuset angiveligt skulle være, at man forventede, at Dansk Kvæg ville støtte med sit kontrolapparat omkring de tjekkiske dyr.

I kølvandet på første vaccinationsrunde har de første bivirkninger meldt sig hos flere mælke- og kødkvægsproducenter. I forbindelse med Dansk Kvægs regionsmøde torsdag aften i Agerskov kom det frem, at flere mælke- og kødkvægsproducenter i det syd- og sønderjyske område har oplevet flere aborter, større frekvens af yverbetændelse og det fænomen, der hedder falsk positiv for bluetongue.

Sidstnævnte betyder, at køerne har vist symptomer på bluetongue efter at have fået vaccinen, uden at have sygdommen. Alt i alt har det betydet tab af dyr og mælkeydelse, og det fik flere af de fremmødte på regionsmødet til at efterlyse erstatning fra de firmaer, der har produceret og leveret vaccinen.

I Holland har man haft lignende problemstilling, men her har eksperterne indtil videre ikke kunnet give noget endegyldigt svar på sammenhængen.

Formanden for Dansk Kvæg, Peder Philipp, understregede dog, at man fra Dansk Kvæg vil bakke op omkring eventuelle erstatningssager, hvis der senere skulle vise sig at være belæg for at anlægge dem mod vaccineproducenterne.