Succes med Levucell SB
ERFARINGER: Praktiske erfaringer fra andre landmænd kan man som regel altid bruge til noget – og her er der tale om stor succes.
Det er en ejendom præget af orden og styr på tingene, der dukker op for enden af grusvejen i Engesvang ved Silkeborg, hvor der hverken udendørs eller indendørs ligger noget forkert.
Gården drives af Anette og Olav Agerholm, der begge er i stalden denne mandag formiddag, hvor Olav Agerholm kommer ud for at fortælle om sine erfaringer med probiotikaproduktet Levucell SB.
Startede med udendørs sohold
Annette og Olav Agerholm købte oprindeligt ejendommen i Engesvang i fri handel, hvor bedriften dengang bestod af 250 årssøer i udendørs sohold.
- Det var dengang, der endnu ikke var forbud mod GMO-foder, så vi fik et tillæg som udendørs soholdere, fortæller Olav Agerholm.
Da tillægget faldt væk, valgte de at bygge, da det heller ikke var nemt at få folk til at arbejde i al slags vejr ved de udendørs søer.
Udvidelse er ingen drøm
I 2003 blev der så bygget til de 750 årssøer med 7 kilo´s produktion, som der er i dag, og der blev lavet pasningsaftale på alle 60 hektar jord.
I hverdagen er det Annette Agerholm, der står for al reproduktion, og så er der desuden en fuldtidsansat til at stå for farestalden. Olav Agerholm står så for resten af de daglige gøremål i stalden.
- Vi kører efter »keep it simpel«, både med hensyn til fodring, teknik og inventar, og så ønsker vi bare, at gøre det så godt som vi nu kan, med det vi har, i stedet for altid at tænke på udvidelser og bedriftsstørrelse – det er ikke drømmen, siger Olav Agerholm, ikke nu i hvert fald.
Uheldig med poltene
Under indkøring af den nye besætning var familien enormt uheldige med køb af polte.
- Selve besætningen består af polte fra flere forskellige leverandører, da vi virkelig fik mange dårlige ind, så vi måtte skifte leverandør flere gange, fortæller Olav Agerholm.
- Enkelte dyr vi fik ind, var galtgrise med øremærke i, og vi nåede endda også at blive smittet med PRRS i indsættelsesperioden, siger Olav Agerholm.
Heldigvis forsvandt PRRS fra blodprøverne efter et halvt år helt af sig selv, og i dag får de polte fra Frede Jensen, Bording Opformering.
- De polte vi får nu fra Bording er altid i orden, og nu kører det bare derudaf, siger Olav Agerholm.
Succes med probiotika
Olav Agerholm kan fortælle om Levucell SB, som var det taget ud af en reklame i den bedste sendetid, men årsagen skyldes helt igennem den enorme positive indvirkning produktet har haft i hans besætning.
Han var blandt de første i Danmark, der begyndte at bruge produktet for fire år siden, hvor der stadig var lidt problemer i besætningen efter indkøring og smitten med PRRS.
- Interessen for Levucell blev egentlig vagt, da jeg så produktet annonceret til iblanding i græsensilage til køer, fortæller Olav Agerholm.
Siden har der været tilsat Levucell i færdigfoderet i både farestald- og drægtighedsblandingen, og det kun med et enkelt ophold på 14 dage, efter produktet havde været brugt i et år.
- Vi ville bare lige teste probiotikaen, ved at holde en kortere pause, men alt gik galt, og søerne fungerede først igen efter en måneds tid, forklarer Olav Agerholm, og understreger, at de i hvert fald ikke stopper igen.
Positiv effekt
- Motivation er, at det hele kører godt – og det gør det nu, fortæller Olav Agerholm.
Ifølge ham er der ingen negative sider omkring Levucell.
- Reproduktionen kører problemfrit med en lav omløberprocent, faringerne er hurtigere overstået og ofte med 15 levendefødte i gennemsnit, søerne malker bedre og så er ædelysten i farestalden rigtig stor, siger Olav Agerholm og forklarer hvordan alle søerne rejser sig, hver gang han åbner døren.
Besætningen ligger desuden langt under landsgennemsnittet i medicinforbrug, og døde søer et sjældent syn på bedriften. Gaspustere forekommer slet ikke mere.
- Fra nytår og indtil nu, er der leveret 44 søer til Daka, og af dem er under de 10 selvdøde, fortæller Olav Agerholm.
Det koster da lidt at bruge Levucell i foderet, og for Olav Agerholm betyder det omkring 48.000 kroner ekstra for foderet om året, men han er ikke i tvivl om, at pengene er godt givet ud – og pengene kommer endda også ind igen.
- Den pris som 1200 ton foder iblandet Levucell til fire kroner pr. 100 kilo koster, er lig værdien af 12 døde søer, hvis man sætter soen til godt 3600 kroner, påpeger Olav Agerholm.
Han har en ret stabil sodødelighed på knap otte procent. Et lavt niveau holdt op imod landsgennemsnittets 15-16 procent.
Dyrlægen var skeptisk
- Vores dyrlæge troede ikke rigtig på effekten i probiotikaen, men han har vist ændret mening, smiler Olav Agerholm.
Dyrlæge Knud Erik Navntoft påpeger i mobiltelefonen et par dage efter besøget i Engesvang, at man skal holde sig til det, man kan dokumentere.
- Jeg vil ikke sige, at Levucell ikke virker, men det er ikke dokumenteret, siger Knud Erik Navntoft, omvendt må man erkende, at der er et sammenfald af brug af probiotika og en sodødelighed hos Olav Agerholm, der ligger under det halve af landsgennemsnittets sodødelighed, fortsætter han.
Dyrlæge Knud Erik Navntoft bekræfter desuden, at der på bedriften hos Olav Agerholm er et meget lavt forbrug af medicinske præparater.
Foderstoffirmaets erfaringer
Hos Vestjyllands Andel oplever de også en øget interesse i probiotika, også i det seneste halve års tid, på trods af de lave svinepriser.
- I de sidste tre til fire måneder er der kommet mange nye til, og de fortsætter alle sammen, da de ikke tør pille det ud igen, når først det kører, fortæller Brian Agerbo fra svinegruppen, Vestjyllands Andel.
Han vil skyde på, at de nu har omkring 50 til 60 soejendomme, der får iblandet probiotika.
- Det er især rigtig godt nu, hvor det nye korn kommer ind, for man ser ingen gaspustere, når probiotikaen er iblandet, forklarer Brian Agerbo.
Han påpeger i øvrigt, at der er lavet en del dokumenteret forsøg på Levucell SB – men det er i Frankrig. Blandt andet har undersøgelser vist, at frekvensen af søer med over fem dødfødte falder, når der tildeles probiotika.
Forhandlere i Danmark
I Danmark udbyder de fleste foderstoffirmaer forskellige typer af probiotika. Levucell SB, som Olav Agerholm kun har erfaringer med, forhandles blandt andet gennem Henrik Hansen, Lallemand Nordic. Han har solgt probiotika til landbruget i Danmark igennem fire år nu.
Årssøer inklusiv gylt 721
Producerede grise pr. årsso 30,5
Fravvænnede grise pr. årsso 30,2
Kuld pr. årsso 2,28
Levendefødte 15,0
Dødfødte 1,9
Omløberprocent 3,3
Faringsprocent 86,5
Udsatte og døde dyr 67
Døde dyr 9