Majshøsten i gang på Østfyn

KORREKT TIDSPUNKT: Hos Jens Johansen ved Nyborg tørnede majssnitteren ud i går. Han vurderer tørstofprocenten til 30 og ensilerer nu hele sit majsareal.

En negl i majskernen, erfaring og en stærk fornemmelse af, at tidspunktet er det rette, fik Jens Johansen, Grønholt ved Nyborg til at ringe til maskinstationen.

- Tidspunktet bestemmes jo af tørstofindholdet. Og jeg vil skønne at tørstofprocenten i dag nu er omkring 30. Sådan som den helst skal være, når majsen skal ensileres.

I solskin indledtes årets majshøst i går eftermiddag hos den østfynske landmand med arealer tæt på Storebæltskysten, der af gode grunde endnu ikke har andet end sin egen sikre fornemmelse af tørstofprocenten at bedømme ud fra.  

Tidlig såning  
I det pæne vejr onsdag og torsdag skal Jens Johansens faste maskinstation, Kaj Pedersens Maskinstation i Langeskov, onsdag og torsdag gøre arbejdet færdigt. I alt har Jens Johansen 41 hektar majs af sorten Anvil til ensilering.

- Jeg har kun den samme sort, så jeg får arbejdet gjort færdigt på én gang, fortæller Jens Johansen, der mener en tidlig såning er årsag til den tidlige majshøst i år.

- Vi såede majsen den 22. april. Det skete faktisk på samme tid som andre var i gang med at så vårbyg, fordi dette arbejde var udsat på grund af ustadigt vejr. 

Den tidlige såning og den efterfølgende kraftige tørke i maj måned var lige ved at give problemer for Jens Johansens majs.

- Der var i sidste øjeblik, vi fik regnen. Planterne var så småt begyndt at lide så meget under tørken, at plantens nederste blade var begyndt at visne, lyder Jens Johansens kommentar til den ellers flotte majsmark.

Ræven på spil
Selv om Jens Johansen fra traktorens førersæde - og lidt fra oven - kan betragte den store ensartede og imponerende majsafgrøde i det kuperede terræn, kan det ikke lykkes at fravriste ham en bedømmelse af udbytteniveauet.

- Det er ikke til at bedømme lige nu, svarer han undvigende og peger i stedet på en stribe, der i store kurver sigter mod skovbrynet i markens modsatte side.

- Det er ræven, der sikrede sig en trafikkoridor tværs gennem majsmarken, da planterne var 20 centimeter høje. Ræven bider simpelthen planterne over og laver sig en sti, fordi den ved, at den ikke kan blive ved med at passere på tværs af rækkerne, når planterne bliver større, fortæller Jens Johansen.  

5-10 dage tidligere
Den østfynske landmand forsømmer ikke aftenmalkningen ved selv at levere arbejdskraft og den ene af de to travle frakørselsvogne, der skal oppasse New Holland finsnitteren. Det er ligeledes en gummiged og en medarbejder fra maskinstationen, der klarer arbejdet i ensilagestakken hos Jens Johansen.

Hjemme i stalden passer robotter nemlig dette arbejde i den 125 årskøer store malkekvægsbesætning.

At majshøsten starter tidligt i år, kan Kaj Pedersens Maskinstation bekræfte. Her startede majsensileringen i 2007 hos den første kunde den 14. september. Også sidste år var Jens Johansen blandt de første, men her foregik det den 20. september og dermed 10 dage senere end i år.

Læs også