Pas på ensilagens værdifulde næringsstoffer

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Biomax ensileringsmidlerne indeholder højaktive mælkesyrebakterier, som blandt andet sikrer, at ensileringen kommer hurtigt i gang, oplyser distributøren, Danish Genetics A/S.

Kristian Nørskov, Bjerregrav Maskinstation ved Møldrup nord for Viborg, har udstyr til tilsætning af ensileringsmiddel på begge sine to selvkørende Claas finsnittere, og han tilbyder sine kunder at tilsætte ensileringsmidlerne Biomax GP og Biomax 5 til henholdsvis græs og majs.

Flere mærker af finsnittere leveres med udstyr til ensileringsmiddel som standard, på andre er det ekstraudstyr.

- Vi har arbejdet med Biomax ensileringsmidlerne i seks-syv år, siger Kristian Nørskov, der årligt finsnitter cirka 3.000 hektar græs og 1.100 hektar majs. Han får ensileringsmidlerne leveret gennem Nordjysk Andel.

- Biomax-midlerne er nemme at bruge. Vi rører pulveret op i en spand med vand, hvorefter det blot skal hældes over i de 400 liter store tanke på hver af finsnitterne. For begge typer midler gælder, at der kun skal bruges ét gram aktivstof pr. ton grønmasse, så når tankene på finsnitterne er fyldt, kan vi typisk køre en hel dag, fortæller Kristian Nørskov.

Indtil nu er det mest kunder, hvor han finsnitter majs, der har taget Biomax til sig, fortrinsvis på grund af en væsentligt bedre holdbarhed i ensilagen under opfodringen.

Søren Hertzum er produktkonsulent hos Danish Genetics A/S, der distribuerer Biomax ensileringsmidlerne på landsplan via en række grovvareselskaber under DLA Agro. Han forklarer, at Biomax ensileringsmidlerne ikke blot virker ved at stabilisere ensilagen via en hurtig pH-sænkning, men også reducerer tabet af næringsstoffer.

Producenten af Biomax ensileringsmidlerne, Chr. Hansen, har forsket i mælkesyrebakterier igennem en årrække og herved fundet frem til netop de to bakteriestammer, som indgår i midlerne. En vigtig egenskab ved disse mælkesyrebakterier er, at de er højaktive og fordobles i antal for hver halve time efter tilsætningen, så ensileringen kommer hurtigt i gang.

- Ideen med at tilsætte Biomax ensileringsmiddel er at sikre, at der altid er tilstrækkeligt med naturlige mælkesyrebakterier til at sikre så hurtig en ensilering som muligt. Det kan man nemlig ikke være sikker på, at der altid er i afgrøden - med risiko for, at ensileringen kommer til at gå for langsomt, forklarer Søren Hertzum.

Læs artiklen i sin helhed i Effektivt Landbrug onsdag 14. maj

Læs også