Mælkesyrebakterie fik smågrise tilbage på banen

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Medicin virkede ikke mod diarre og nedsat ædelyst, men problemet blev løst, da en mælkesyrebakterie blev tilsat foderet.

Medio december 2007 begyndte man at anvende mælkesyrebakterien Bactocell i vådfoderet i smågrisestalden på gården »Gettrup« ved Hals, og situationen vendte næsten som på en tallerken, oplyser Poul Søndergård, som har fungeret som daglig leder af stalden de seneste seks år.

Smågrisene havde døjet med diarre og for lav daglig tilvækst i årevis, og der var snart ikke den form for medicinering, der ikke var forsøgt, men de sidste måneder har vi ikke medicineret mod diarre. Det har kun været nødvendigt at sprøjte enkelte grise mod ledbetændelse eller lignende, oplyser Poul Søndergaard.

Han giver udtryk for, at han var ved at være noget nær desperat, da det mangeårige problem endelig så ud til at være løst. Det skete da grisene havde fået det mælkesyreberigede foder i 14 dage.

Det gik nok 14 dage, førend vi kunne se effekt af Bactocellen på grisene, oplyser Poul Søndergaard:

- Når der skulle gå to uger, tror jeg, det skyldes, at vi egentligt skulle have renset rørene, men det fik vi ikke gjort, og så var mælkesyrebakterierne jo oppe mod en masse skidt og møg. Hvis vi havde fået renset rørene, ville vi nok have set en effekt noget hurtigere, tror jeg.

Han glæder sig over, at grisene nu båder æder, som de skal og vokser, som de skal. Tilvæksten ligger nu på 534 gram dagligt mod 470 gram dagligt, inden Bactocellen blev taget i brug, og diarre er der praktisk talt ikke noget af.

- Vi har forsøgt næsten alt det medicin, man kan tænke sig, og der er vist næsten heller ikke det »vidundermiddel«, vi ikke har forsøgt os med. Til sidste gav jeg nærmest op, og lod være med at medicinere grisene, for det hjalp jo alligevel ikke noget, fortæller Poul Søndergaard, og fortsætter:

- Min driftsleder Johnny Skøtt havde en brochure om Bactocell fra Vitfoss, og spurgte, om det måske var noget, der var værd at prøve. Jeg ringede til dem og de henviste til Henrik Hansen fra HH-Feed Advice, som ved mere om produktet.

- Han kom ud for at besøge os, vi begyndte at give Bactocell til grisene, og næsten øjeblikkeligt begyndte foderet at lugte godt.

- Nu lugter det som det skal - af yoghurt. Tidligere skulle jeg ikke have noget af at stikke næsen ned til det, og grisene ville heller ikke æde det, siger Poul Søndergaard.

- Vores rådgiver »Jens Optima« går også ind for det, tilføjer han.

Læs artiklen i sin helhed i Effektivt Landbrug fredag 9. maj.

Læs også