Økologer: Økologi uden skyld i madmangel

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Økologisk Landsforening uenig i, at økologi øger manglen på fødevarer.

Når så mange mennesker sulter i verden lige nu, er det asocialt at købe økologiske fødevarer - for man får nemlig 15-20 procent mere mad ud af jorden, hvis man dyrker den konventionelt. Dét mener seniorrådgiver ved Fødevareøkonomisk Institut på Københavns Universitet Henning Otte Hansen ifølge Nyhedsavisen.

- Set i det lys er økologi ikke den optimale måde at producere fødevarer på lige nu. Man bruger ekstra ressourcer på at producere økologi end på almindelige fødevarer. Det er ineffektivt og derfor lidt asocialt, siger Henning Otte Hansen.

Formanden for Økologisk Landsforening, Evald Vestergaard, Kjellerup, er uenig. Han mener, at økologiens samvittighed er ren.

- Forskere har konkluderet, at de mindre udbytter, som forekommer på økologiske marker sammenlignet med intensiv konventionel produktion i de vestlige lande ingen betydning har for tilgængeligheden af fødevarer i udviklingslande, understreger han.

Evald Vestergaard synes, at kritikerne af økologien burde rette skytset andre steder hen.

- Amerikanernes behov for energi gør, at de laver majs om til benzin. Det kan de gøre, fordi de er rige nok til det. Men det øger fødevarepriserne i en verden, hvor mennesker sulter.

Evald Vestergaard synes først og fremmest, at det er magthaveres uvenskaber og krige, der fører til sult. Men en bedre fordeling af produktionen og forbruget af fødevarerne er også områder, hvor man kan sætte ind.

- Vi producerer blandt andet for meget kød her i Vesten. I stedet bør fødevarerne produceres lokalt, siger Evald Vestergaard.

Læs artiklen i sin helhed i Effektivt Landbrug tirsdag 29. april.

Læs også