Landbrugspraktik er ikke plat og svindel
(EFFEKTIVT LANDBRUG) Det er ærgerligt, at uvidenhed fra politikere og 3F fører til, at praktik- og landbrugsuddannelsesordningen bliver stoppet, siger Dalum Landbrugsskoles internationale konsulent.
Et indslag i TV-avisen på DR1 for et par uger siden, har vakt harme hos Ove Gejl Christensen, der foruden at være landbrugslærer og så er international konsulent på Dalum Landbrugsskole.
I udsendelsen udtalte ukrainske landbrugsstuderende i Danmark, at de var blevet snydt. Og det går den erfarne østeuropa-mand stærkt i rette med. Han har flere års erfaring med uddannelse af østeuropæiske landbrugspraktikanter og har været formand for EUROPEA Denmark. (EUROPEA er et netværk af europæiske landbrugsskoler, red.)
- I den pågældende udsendelse var forhandlingssekretær Morten Fischer-Nielsen fra fagforbundet 3F og det socialdemokratiske folketingsmedlem Bjarne Laustsen ivrige efter at overgå hinanden i nedsættende ordvalg om en række erhvervsskolers uddannelser, der blev karakteriseret som plat og svindel, siger Ove Gejl Christensen.
- Således blev landbrugspraktikordningen betegnet som værende »plat og svindel af værste skuffe«. Bjarne Laustsen udtalte yderligere at »vi ved jo, at der er alt for lidt fagligt indhold i det«! Underforstået landbrugsuddannelserne, går jeg ud fra, da det jo netop var landbrugsuddannelsen, de ukrainske landbrugsstuderende deltog i.
- For mig er det underligt, at et folketingsmedlem kan udtale sig så skråsikkert om en landbrugsuddannelse, som resten af verden betragter som en af verdens bedste, fortsætter Ove Gejl Christensen.
- Jeg ved af gode grunde ikke, hvilke oplysninger de ukrainske elever har fået, inden de underskrev og indleverede ansøgningspapirerne til ambassaden i Ukraine, som derefter videresendte dokumenterne til Udlændingeservice. Men hvis de ellers har læst papirerne, så er der beskrevet, hvad de skulle beskæftige sig med som landbrugspraktikanter i Danmark - og til hvilken løn.
Ove Gejl Christensen understreger, at en betingelse for at få arbejdstilladelse er, at praktikanterne ansættes til en vejledende løn eller en løn, som ligger indenfor normalområdet for landbrugspraktikanter. Han peger endvidere på, at ukrainerne har beskæftiget sig med de samme arbejdsfunktioner, som danske landbrugsstuderende beskæftiger sig med på et typisk dansk landbrug. Ellers får de ganske enkelt ikke arbejds- og opholdstilladelse som landbrugspraktikanter og landbrugsstuderende i Danmark.
- Udveksling af landbrugspraktikanter har stået på i mange år, fortæller Ove Gejl Christensen. Mange danske landmænd har deltaget i praktikophold i USA, Australien, Canada og andre steder i verden, og alle har deltaget i arbejde, som praktikanter normalt deltager i på landbrug i disse lande. Alt sammen til lønninger der ligger væsentligt under de danske praktiklønninger.
- Gennem samarbejde med amerikanske landbrugsskoler og landbrugsuniversiteter har jeg gennem årene haft med mange udvekslingsstuderende at gøre. Og jeg har endnu ikke mødt en eneste dansk udvekslingsstuderende indenfor landbruget, som har haft en dårlig oplevelse som landbrugspraktikant. Er det den udvekslingsordning, 3F og Socialdemokraterne vil have »skudt i sænk«, spørger Ove Gejl Christensen, som i øvrigt selv har været landbrugspraktikant i Canada - en oplevelse for livet, som han nødigt ville have undværet.
- I den danske landbrugsuddannelse bliver man ikke driftsleder uden at have gennemført hele praktikforløbet, som p.t. er på minimum 29 måneder, hvoraf en del kan gennemføres i udlandet. Det kan være surt at vaske stalde, kastrere grise, vaske gulerødder eller køre gylle i mange dage i træk. Men det skal gøres og er en del af uddannelsen. Danske driftsledere er meget efterspurgte i Østeuropa - netop fordi de har et miks af teoretisk læring og praktiske kompetencer, fastslår den fynske landbrugslærer.
Læs artiklen i sin helhed i Effektivt Landbrug torsdag 24. april.