Høegh: De skal stoppes af meddelere

(EFFEKTIVT LANDBRUG) UACCEPTABELT: Henrik Høegh har fået nok af landmænd uden moral og vil have indført et meddeler-netværk, der kan hjælpe med at stoppe lovovertræderne.

Politiet, Skat, Miljøstyrelsen og Rejseholdet har afsløret 75 landmænd i at have indført ulovlige sprøjtegifte fra Tyskland. Henrik Høegh er rasende.

- Det er simpelthen ganske og aldeles uacceptabelt. Danske landmænd skal følge danske regler i Danmark, uanset hvor tæt de bor på grænsen. Jeg er dybt skuffet og overrasket - specielt over omfanget, lyder det fra viceformand i Dansk Landbrug Henrik Høegh.

Omfanget af snyderiet er endnu ikke helt klarlagt. Skat forventer, at der i alt skal inddrages punktafgifter for over to millioner kroner, mens Miljøstyrelsen vurderer, at den samlede mængde af ulovligt indførte sprøjtegifte ender mellem 21.000 og 25.000 liter. Bødestørrelserne ligger på mellem 5.000 og 20.000 kroner.

Henrik Høegh bebuder »nul tolerance« overfor snyderne, og han vil sikre sig, at det ikke sker igen. Det skal ske ved hjælp fra de landmænd, der er tillid til, men som måske ikke har været hurtigt nok ude af busken i denne omgang.

- Der kunne sidde nogle landmænd derude med røde ører, som ikke har stoppet det her, selvom de kendte til problemet. Vi skal gøre noget mere ud af at skabe os et netværk af meddelere, så det her ikke sker igen, siger Henrik Høegh.

Efterforskningen af de 75 navngivne landmænd har stået på siden efteråret 2004, og de kan alle forvente at blive sigtet, indkaldt til vidneafhøringer og forelagt bødekrav.

Henrik Høegh har ikke meget til overs for dem. Danske landbrug har igen mistet tillid og anseelse på grund af nogle brodne kar.

- De har trynet os lige derhen, hvor vi absolut ikke har lyst til eller behov for at være, fastslår han.

Læs også